TUZLARIJE - D O S J E

22.10.2014.
Pozitivni primjeri iz Tuzle i okoline
Milionski izvoz kestena i bez poticaja

Uz pomoć čitalaca Tuzlarija napravljene su mnoge rubrike na Tuzlarijama. Nadamo se da će tako biti i sa novom rubrikom "Pozitivni primjeri". Cilj je u ova teška, često sumorna vremena ukazati i na lijepe stvari.
Ljudi, događaji, akcije, sve što je pozitivno, vrijedno za pogledati, pročitati ima mjesto u ovoj rubrici.
Akcenat je na Tuzli i okolini ali i Bosni i Hercegovini.

Za početak, primjera radi, objavljujemo prilog vezan za izvoz kestena.(prilog br.1)

TuzlarijeBIH: MILIONSKI IZVOZ KESTENA I BEZ POTICAJA

U sjeverozapadnom dijelu BiH nalaze se najbogatije šume pod kestenom, međutim tačnih podataka o kestenovim šumama nema, kao ni podataka o nasadima kestena i broju rodnih stabala. Osim doline rijeke Une, kestena ima i u Hercegovini i sjeveroistočnoj Bosni. Da se prikupljanjem i otkupom kestena vrijedi baviti, pokazuju podaci poljoprivredne zadruge AgroDar iz Cazina, koja je ove godine izvezla već oko 500 tona kestena.

- Otkupna cijena ove godine bila je oko 1, 30 KM (oko 70 euro centi) po kilogramu kestena. Mi smo zadovoljni ovogodišnjim rodom i otkupom, međutim da bi povećali i otkup i izvoz, trebalo bi se malo više računa povesti o održavanju i pošumljavanju, kazao nam je Aldin Kuduzović, direktor AgroDara.

Prema njegovim riječima, prikupljanje kestena se ljudima koji se tim bave itekako isplati, što govore i podaci o otkupu, ali pošto je riječ o samoniklim šumama, AgroDar će uputiti apel nadležnim institucijama od kantonalnog do državnog nivoa da se krene ozbiljnije u čišćenje, održavanje i pošumljavanje, za što bi trebala prilično velika finansijska sredstva.

- Ukupan izvoz pitomog kestena u 2013. iznosio je 2.036.923 kilograma u vrijednosti 3.443.554 KM (1.760.661 euro). Najviše se izvozi u Italiju, Mađarsku, Kipar i Francusku. Nažalost, ne postoje državni poticaji za podizanje nasada kestena, kao što je to slučaj u drugim državama, kazao je Sergej Papoči, stručni saradnik za poljoprivredu i prehrambenu industriju u sektoru privrede pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH.


Oslobođenje

Priredio(la):