TUZLARIJE - D O S J E

22.10.2014.
˝BH novinari˝ osudili prijetnje smrću novinaru FTV-a
TuzlarijeUdruženje BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije osuđuju prijetnje smrću Omeru Hasanoviću, novinaru i Emiru Hrnčiću, snimatelju Federalne televizije (FTV), koje je uputio Sedinet Karić iz Tuzle, više puta osuđivan i zatvaran zbog počinjenja različitih krivičnih djela, saopćeno je iz Udruženja ´BH novinari.

Podsjećaju da se ovaj čin desio 21. oktobra u Tuzli, u neposrednoj blizini porodične kuće Sedineta Karića, dok su snimatelj i novinar FTV-a obavljali svoje redovne novinarske zadatke.

Uz prijetnje smrću, Karić je pokušao spriječiti Hasanovića i Hrnčića u snimanju novinarskog priloga i pritom najavio ´´likvidaciju´´ tih osoba.

BH novinari upućuju javni protest nadležnim policijskim organima u Tuzli, koji su, nakon prijave prijetnji, najavili istragu u vezi sa ´prekršajnim djelom´ narušavanja javnog reda i mira, iako se radi o eksplicitnim prijetnjama smrću i to od osobe sa kriminalnim dosjeom koja je nedavno uvjetno puštena iz zatvora na prijevremenu slobodu.

- Zbog toga najodlučnije zahtijevamo od MUP-a Tuzlanskog kantona da krajnje ozbiljno istraže cijeli slučaj i provedu potrebne pravne radnje kako bi se ovaj kriminalni čin zakonito procesuirao. Nekažnjivost napada na novinare, kao i neprofesionalno i površno postupanje nadležnih pravosudnih organa u slučajevima ugrožavanja sigurnosti novinara i kršenja prava na slobodu izražavanja, poprimili su zabrinjavajuće razmjere u BiH - istaknuto je u saopćenju.

Od 2006. godine do sada, Liniji za pomoć novinarima prijavljeno je 17 eksplicitnih prijetnji smrću i 40 fizičkih napada i oštećenja novinarske i snimateljske opreme.

Najveći broj slučajeva nije detaljno istražen niti su poduzete zakonske mjere prema počiniocima.

- U tom kontekstu, BH novinari i Linija za pomoć novinarima još jednom javno pozivaju i prozivaju policjske stukture, nadležna tužilaštva i sudove u Federaciji BiH i Republici Srpskoj da novinarima i urednicima, medijskim djelatnicima, općenito, osiguraju jednak pristup pravdi kao i svim drugim građanima BiH. U protivnom, BH novinari i pravni tim Linije za pomoć novinarima bit će prisiljen tražiti pravdu za novinare kod nedležnih međunarodnih organizacija i istitucija - saopćio je Upravni odbor Udruženja BH novinari.

Priredio(la): Fena