TUZLARIJE - D O S J E

25.10.2014.
Svečanost u Zvorniku
Prvi namaz u obnovljenoj „Zamlaz“ džamiji
U Zvorniku je danas upriličena svečanost u povodu radnog otvorenja džamije „Zamlaz“, koja se nalazi u ulici Svetog Save. Ova džamija je, kao i svi ostali objekti islamske kulture, porušena 1992. godine, a na njenim temeljima lokalne vlasti su poslije rata izgradile stambenu zgradu. Novosagrađena džamija ima isti izgled porušene džamije, ali se nalazi na novoj lokaciji, nedaleko od prvobitne.
Džamija je obnovljena zahvaljujući donaciji u iznosu od 250.000 KM koje su obezbijedile sestre hadži Fauzija i Neima Albaloul i organizacija "Oživljavanje islamske tradicije" iz Kuvajta.

Svečanost je započela postavljanjem ploče s imenima donatora, a potom je uslijedio prigodan mevludski program, kojeg su izveli imami Medžlisa Islamske zajednice Zvornik. .

Tuzlarije


Tuzlarije


U ime domaćina prisutnima se obratio Haris-ef. Mustajbašić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zvornik, koji je rekao da je ovaj dan poseban za Bošnjake povratnike.

- Simbolično smo odabrali prvi dan Nove hidžretske godine za ovu našu svečanost. Radosni smo zbog činjenice da je i ova džamija obnovljena, s kojom Bošnjaci Zvornika dobijaju još jedan objekat u kojem će se pozivati na dobro. To je ono što nam je svima u ovom vremenu prijeko potrebno. Obzirom da je ovo radno otvorenje džamije, bićemo još radosniji kada ova džamija bude u potpunosti u funkciji. U njoj će se, za sada, obavljati određene aktivnosti kako bi služila svojoj svrsi – kazao je Mustajbašić.

Dodao je da je borba za dobro univerzalna borba od prvog čovjeka do danas.

- Svaka generacija imala je svoje izazove. Valja u svakom vremenu adekvatno odgovoriti izazovima i tog vremena. Također nam valja djecu odgajati za vrijeme u kojem će oni živjeti, a ne za vrijeme u kojem smo mi živjeli. Pozivam sve Bošnjake da ovogodišnju Hidžru uzmu samo kao simboličan početak još odgovornijeg odnosa prema Uzvišenom Allahu. Kada budemo imali pravilan odnos prema Bogu, imat ćemo sređene odnose prema svakom drugom. Neka ovogodišnjia Hidžra bude odluka da ćemo svi zajedno raditi na tome da borba za dobro bude naš prioritet, u korist zajednice i bošnjačkog naroda – dodao je imam Mustajbašić.

Prisutnima se obratio i muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, koji je u svom govoru rekao:
Zvornički Bošnjaci su nakon povratka najprije obnovili džamiju u naselju Begsuja, koju su koristili u proteklim godinama, a od prije nekoliko mjeseci u funkciji je i centralna i najveća gradska džamija Rijeka.

Dodajmo i to da je u sklopu obnove džamije „Zamlaz“ u funkcionalno stanje dovedena i kuća koja se nalazi u haremu džamije i služit će kao stan za imama.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


S.P.

Priredio(la):