TUZLARIJE - D O S J E

27.10.2014.
Stiže jeftinije meso, mlijeko, riba, povrće i voće iz uvoza

TuzlarijeNapokon bi i stanovništvo u BiH moglo dočekati pojeftinjenje hrane. Na ovako dobroj vijesti za bh. potrošače možemo zahvaliti odluci Rusije da uvede embargo na uvoz mesa, ribe, mlijeka, voća i povrća iz EU zbog čega će europski proizvođači osvajati alternativna tržišta, uključujući i bh., a činit će to prije svega nižim cijenama hrane.

Analitičari podsjećaju da se ruski embargo, koji je pored EU uveden i za SAD, Australiju, Kanadu i Norvešku, već počeo odražavati na pad cijena prehrambenih namirnica u europskim državama. Rusija iz Europe uvozi 31, 5% mesa, 42, 6% mliječnih proizvoda i 32% voća i povrća. Nakon embarga, poljoprivredni proizvođači u zemljama Europske unije trpe velike gubitke, budući da je vrijednost izvoza poljoprivrednih proizvoda u 2013. godini bila 12 milijardi dolara, a prehrambeni proizvodi čine skoro 10 posto cjelokupnog izvoza članica EU u Rusiju.

Europski analitičari navode da je EU prije embarga u Rusiju izvozio hranu u vrijednosti od 11 milijardi eura pa nikoga ne čudi to što europski proizvođači sada već smanjuju cijene. U konačnici, to bi za ovdašnje potrošače trebala biti dobra vijest, ali ne i za bh. proizvođače jer će za njih tržišna utakmica biti još teža.

"Postoje dva aspekta. Dolazak jeftinije robe na bh. tržište sigurno će pomoći potrošačima. Ali, treba obratiti pozornost na ionako ugroženu bh. poljoprivrednu proizvodnju i sigurno je da bi institucije trebale uvesti odgovarajuće antidampinške mjere, navodi Saša Grabovac", izvršni direktor Udruge ekonomista RS SWOT, naglašavajući kako je sigurno da će proizvođači iz EU, nakon što su izgubili rusko tržište, osvajati nova, uključujući i naše, a to će činiti nižim cijenama. Da nam, po svemu sudeći, stižu jeftiniji meso, riba, mlijeko, voće i povrće iz uvoza, smatra i Gordana Bulić, predsjednica Upravnog odbora Saveza udruga potrošača BiH, koja podsjeća da je BiH “zemlja uvoza”.

"Sada će proizvođači artikala, koji su svoje proizvode izvozili u Rusiju, pokušati ih plasirati na druga tržišta, naravno uz nižu cijenu. Očekujemo da će to biti zdrava, upotrebljiva roba koja će biti usmjerena kod nas, po povoljnijoj cijeni. Dakle, mogla bi doći povoljnija roba u BiH", tvrdi Bulić.

Priredio(la): Večernji List