TUZLARIJE - D O S J E

01.11.2014.
Kršćani u cijelom svijetu obilježavaju dan Svi sveti

Foto: Arhiva


Kršćani u cijelom svijetu obilježavaju dan Svi sveti, kada se sjećaju osoba koje su za života učinile velika djela, ali i svojih najmilijih, obilazeći mjesta njihovog vječnog počivališta. Članovi porodica i prijatelji, posebno dan poslije, na Dušni dan ili Dan mrtvih, odlaze na groblja, gdje za duše pokojnih pale svijeće i donose cvijeće, prisjećajući se trenutaka provedenih s njima.

Po kršćanskoj tradiciji ta dva dana u godini vjernici se posebno sjećaju i u duhu povezuju sa svojim pokojnicima, a time jačaju i svoju vjeru u zagrobni život i Božju nagradu. Pod izrazom "svi sveti" ne misli se samo na one koje je Katolička Crkva službeno proglasila svetima, nego i na sve one koji nisu stavljeni na oltar ili u kalendar, a ostvarili su velika djela ljubavi prema Bogu i bližnjemu.

Crkva je od svojih početaka njegovala spomen na mrtve, o čemu svjedoče natpisi u katakombama i spominjanje pokojnika u misama od samih početaka kršćanstva, pozivajući se pritom na riječi Druge knjige Makabejaca iz Staroga zavjeta: "Sveta je i spasonosna misao moliti za pokojne da im se oproste grijesi."

U kalendaru Katoličke crkve Svi sveti označeni su kao svetkovina.

Priredio(la): FTV