TUZLARIJE - D O S J E

11.11.2014.
Palestinski ambasador:
Zahvala za razrješenje statusa palestinskih studenata
Tuzlarije


Kao izraz zahvalnosti Vladi Tuzlanskog kantona za gostoprimstvo palestinskim studentima danas je ambasador Države Palestine u Bosni i Hercegovini Rezeq Namoor posjetio premijera Tuzlanskog kantona Bahriju Umihanića.

Sastanku su prisustvovali i ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Mirsad Kunić, ministrica rada i socijalne politike Meliha Bijedić i sekretar Ministarstva obrazovanja Hadže Kurtović.

Posljednja Odluka Vlade TK o odobravanju sredstava za troškove smještaja, ishrane i zdravstvenog osiguranja osam studenata iz Palestine samo je nastavak višegodišnje saradnje a boravak u Tuzli ambasador Namoor je iskoristio da istakne koliko njegova zemlja cijeni podršku i pomoć koju joj pruža Tuzlanski kanton.

Resorni ministar Kunić ovom je prilikom kazao da su gosti tražili odobrenje za veći broj studenata.

„Mi ćemo stupiti u kontakt sa Univerzitetom u Tuzli da vidimo kakvi su smještajni, prostorni i kadrovski kapaciteti na tim odsjecima na kojima žele da se upišu. Sve ćemo učiniti da im izađemo u susret. Znamo zbog kojih okolnosti i u kakvoj situaciji se nalazi narod Palestine i nama je to dodatna obaveza da barem u ovom segmentu pomognemo", rekao je ministar Kunić.

Osam studenata iz Palestine oslobođeni su troškova participacije i troškova školarine u akademskoj 2014/2015. godini. Studentima iz Palestine bit će omogućen smještaj i ishrana u Studentskom centru Tuzla.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanj