TUZLARIJE - D O S J E

11.11.2014.
Žene Srebrenice protestvovale pred Uredom SIPA-e u Tuzli
˝Tražimo smjenu Jovana Ilića, učesnika u genocidu˝
Članice Udruženja "Žene Srebrenice" održale su mirni protest u Tuzli uz poruku "Istina nama, kazna zločincima", u znak sjećanja na 11. juli 1995. godine. Nakon protesta na Trgu žrtava genocida uputile su se pred Regionalni ured SIPA-e u Tuzli gdje su zatražile da se smijeni Jovan Ilić.

Jovan Ilić je šef Odjela za ratne zločine u Regionalnom uredu SIPA-e u Tuzli, a njegovo ime se nalazi na spisku od 810 ratnih zločinaca, učesnika u srebreničkom genocidu, koji je sačinila komisija koju je formirala Vlada manjeg bh.entiteta. Već godinama obavlja tu funkciju, a da apsurd bude veći u njegovoj je nadležnosti istraživanje ratnih zločina koji su počinjeni 1995. godine u Srebrenici, kazala je Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja „Žene Srebrenice“.

Tuzlarije


- Prvo su trebali da preispitaju njegovu prošlost, pa tek onda da ga uposle na tako važnom radnom mjestu. On da ispituje zločince, kad je i sam bio zločinac – kazala je Ćatić i dodala:- Jovan Ilić uopšte ne treba ovdje da radi s obzirom na to da je osumnjičen da je počinio ratne zločine, a nalazi na mjestu koje ispituje zločine. Mi čak imamo svjedokinju koja je pretrpjela ratni zločin, možda i od njega, to neka se preispita i dokaže. To je sramno. Ovo je naš zadnji potez – kazala je Nura Begović iz Udruženja „Žene Srebrenice“ dodajući da postoji još osoba za koje se zna da su učestvovali u zločinima, među kojima je i Ivo Ilić koji je zaposlen u MUP-u u Srebrenici.Kako su nam kazale žene Srebrenice, one su poslale i pismeni zahtjev Jasminu Gogiću, koji je bio šef Jovanu Iliću i zatražile njegovu hitnu smjenu. Međutim, do danas žene nisu dobile nikakav odgovor iz SIPA-e.

Ženama Srebrenice iz Regionalnog ureda SIPA-e u Tuzli danas se obratio Dragan Stjepić, operativni dežurni, koji je kazao da ih Jasmin Gogić ne može primiti i da se trenutno nalazi u Sarajevu. Također njemu je rečeno da ovaj slučaj nije u nadležnosti Ureda u Tuzli nego da je prva adresa u Istočnom Sarajevu, na šta su Srebreničanke burno reagovale i kazale da ne žele da idu tamo. Žene Srebrenice su zahtijevale da ih primi zamjenik Jasmina Gogića, no do toga nije došlo te su, do pisanja ovog teksta, Srebreničanke ostale da protestvuju ispred Ureda SIPA-e.

Pogledajte šta se sve dešavalo ispred zgrade Regionalnog ureda SIPA-e u Tuzli.
Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije


S.P.

Priredio(la):