TUZLARIJE - D O S J E

06.11.2014.
Vijeće ministara BiH:
Prijedlogom ugovora o državnoj granici Sutorina NE pripada BiH
Tuzlarije


Vijeće ministara BiH utvrdilo je danas Prijedlog ugovora o državnoj granici između BiH i Crne Gore, kojim se definira državna granica koja će na terenu biti obilježena u roku od tri godine od stupanja na snagu ovog ugovora, saopćilo je Vijeće ministara BiH. Prema ugovoru, državna granica proteže se od tromeđe BiH, Crne Gore i Republike Srbije na sjevernom dijelu, do tromeđe BiH, Crne Gore i Republike Hrvatske na južnom dijelu.

Dvije države na ovaj način, poštujući suverenitet i teritorijalni integritet, unapređuju bilateralne odnose, ispunjavaju obveze preuzete Poveljom Ujedinjenih naroda i šalju pozitivnu poruku zemljama u regiji, evropskim i globalnim partnerima o spremnosti Bosne i Hercegovine i Crne Gore da sporazumno urede preostala otvorena pitanja.

Ministarstvo civilnih poslova dostaviće prijedlog ugovora Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru.

Državni ministri prihvatili su sredinom septembra prošle godine prijedlog da se na dijelu neusuglašene granične crte između Foče i Pljevalja ona povuče prirodnom granicom – potokom koji dijeli ovo područje na dva približno ista dijela: sjeverni dio pripao je Crnoj Gori, a južni dio BiH. Potom je Državno povjerenstvo za granicu BiH, u skladu s ovim zaključkom, sprovelo aktivnosti na identifikaciji i opisu granice s Crnom Gorom.

Ranije je bilo inicijativa iz Bosne i Hercegovine da se u razgovorima sa Crnom Gorom otvori pitanje Sutorine, odnosno da sedam kilometara dugačko primorje sa rijekom i mjestom Sutorina, Igalom, Njivicama i drugim selima pravno pripadaju unutar granica BiH. No, vlasti u BiH takve inicijative o promjenama granica na tom području nikada zvanično nisu inicirale.

Dužina granice između Bosne i Hercegovine i Crne Gore iznosi 268 kilometara i u početku je razmatrana u okviru razgovora o granici između BiH i tadašnje SRJ, te Bosne i Hercegovine i Državne Zajednice Srbije i Crne Gore, a potom su, od osamostaljenja Crne Gore, započeti razgovori povjerenstava za granice Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Priredio(la): BHRT