TUZLARIJE - D O S J E

06.11.2014.
Radmanović: Sutorina ostaje u Crnoj Gori
Tuzlarije


Član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Nebojša Radmanović najavio je da će uskoro biti potpisan ugovor o granici između BiH i Crne Gore, istovremeno demantirajući navode o sporu oko pet kilometara morske obale u mjestu Sutorina kod Igala.

Radmanović je naglasio da su BiH i Crna Gora riješile sva sporna granična pitanja i da će ugovor koji će biti potpisan biti prvi kojeg će potpisati neke od zemalja bivše SFRJ.

Radmanović je rekao da je zbrku oko područja Sutorine napravio Kongres bošnjačkih intelektualaca SAD i Kanade koji se obratio pismom Predsjedništvu BiH u kojem su naveli da Predsjedništvo BiH nema pravo da potpiše bilo kakav sporazum o granici sa Crnom Gorom, ukoliko Sutorina ne bude u sastavu BiH.

Sutorina se od 1947. godine nalazi u sastavu Crne Gore, a Radmanović je naglasio da se to područje nije nalazilo u sastavu BiH ni za vrijeme FNRJ, SFRJ, pa ni u dejtonskoj BiH.

On je podsjetio da su pregovori između BiH i Crne Gore o spornim graničnim pitanjima vođeni više od 10 godina i da su okončani ove godine u maju, te da je bilo pitanja o kojima su se sporo dogovarali, ali da među njima nikada nije bilo pomena o Sutorini.

“Sada ostaje da Vijeće ministara BiH konstatira da su pregovori završeni, a Predsjedništvu BiH praktično onda još samo preostaje da donese odluku o potpisivanju ugovora o granici sa Crnom Gorom. I to ćemo uraditi već možda na sljedećoj sjednici Predsjedništva”, naveo je Radmanović.

Priredio(la): BHRT