TUZLARIJE - D O S J E

16.11.2014.
Vodeničar Mujo Mulamujić iz Brčkog proslavio stoti rođendan
Danas je Mujo Mulamujić iz Brčkog, u krugu rodbine, proslavio stoti rođendan. Govoreći o tajni za dugovječnost on je kazao da nikada nije pušio.

Tuzlarije


-Preporučujem da se jede i pije umjerno. Također, i kad je posao u pitanju i tu trebate biti umjereni. Treba se družiti, ali nastoje da se družite sa veselim osobama koje pričaju vesele stvari- objasnio nam je Mujo.

Ovaj stogodišnjak ima tri sina Salku, Seada i Safeta, te kćerku Seniju Kusturicu, osmero unučadi i šestero praunučadi.

Senija je u izjavi za "otisak.ba" kazala da su dan prije rođendana Muju pitali šta bi volio.

-On je kazao da bi volio da ga provedemo krz čaršiju jer teško se kreće i nije dugo izlazio. To ga je posebno obradovalo. Odvezli smo ga i na zelenu pijacu do tezge na kojoj je godinam prodavao brašno. Bio je posebno obradovan. Nakon toga je kazao da se grad izgradio, ali da nema ljudi- kazala nam je Senija.

Tuzlarije


Dodajući da njegove najbliže srodnike veseli njegovo mentano stanje koje je veoma dobro.

-Ima dobro sjećanje. Prema nekakvim mojim informacijama on je drugi najstariji Brčak. Ima jedan čovjek koji ima 104.godine, ali je bolestan- objašnjava nam Senija.

Simpatični djed u Brčkom, a i šire je poznati i kao Mujo vodeničar, obzirom da se poslom vodeničara bavio od 1941. do 1992.godine, odnosno do izbijanja rata u Brčkom.

-Vodenica mi je u ratu totalno uništena. Mjesto gdje se nalazi vodenica je prekrasno. Nema volje od strane nadležnih da se obnovi, pa bi to moglo biti turistička destinacija- kazuje Mujo.

On se prisjetio vremena kada je vodenicu kupio od jednog Mađara za 15.000 dinara.

-Bilo mi ga je žao. On je bježao jer je bilo pred početak Drugog svjetskog rata. Nagovarali su me da mu ne platim jer to mogu dobiti džaba, obzirom da je vodenica bila izgrađena na mom zemljištu, ali to nisam htio. Pošteno sam platio- kazuje nam Mujo.

Stogodišnjak se prisjetio i vremena da su mu u vodenicu dolazili legendarni režiser rahmetli Hajrudin Krvavac Šiba i pokojni glumac Pavle Vujisić.

Tuzlarije


-Oni su dolazili u Brčko na Susrete pozorišta koji i danas traju. To je mjesto krasno uvijek su bili oduševljeni. Sjećam se, jedne prilike, sjedili smo vani i počela je padati kiša. Rekao sam im da idemo u vodenicu. Mi smo se sklonili u vodenicu, a Pavle je ostao vani pogledao sam gdje je, a on je krenuo unutra i nosi flašu govoreći vi ste otišli i niste ponijeli ono što treba pokazujući na flašu koju je „potegnuo“- prisjetio se uz osmjeh Mujo Mulamujić.

Dodajući da je njegova vodenica bila nadaleko poznata jer po brašno su dolazili i iz Sarajeva, ali i drugih gradova širom bivše Jugoslavije. Slike i maketa vodenice krase kuću stogodišnjeg Muje Vodeničara. /E.R./

Priredio(la): Otisak.ba