TUZLARIJE - D O S J E

02.12.2014.
Uprava za indirektno oporezivanje:
Od januara 2015. nove cijene cigareta
Tuzlarije


Od početka 2015. godine na snazi će biti nove cijene cigareta u Bosni i Hercegovini, saopćila je Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine. Proizvođači i distributeri cigareta bili su dužni da do 30. novembra ove godine UIO dostave nove maloprodajne cijene cigareta.

Nove cijene su u skladu s Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete i iznos akcize na duhan za pušenje za 2015. godinu, koju je u oktobru ove godine usvojio Upravni odbor UIO. Odlukom je definisano da će se od 1. januara 2015. godine na cigarete plaćati sljedeća akciza: proporcionalna akciza po stopi od 42 posto maloprodajne cijene cigareta, te posebna akciza u iznosu od 52, 50 KM za 1.000 komada, odnosno 1, 05 KM za pakiranje od 20 komada, saopćila je UIOBiH.

Ukoliko je ukupna akciza na cigarete (proporcionalna + posebna), koja je obračunata po gore navedenim stopama, manja od minimalne akcize, onda se plaća minimalna akciza u iznosu od 2, 00 KM po kutiji cigareta za pakovanje od 20 komada.

Akciza na duhan za pušenje u 2015. godini utvrđuje se na način da iznosi 80 posto minimalne akcize na cigarete u 2015. godini i iznosi 80 KM po kilogramu.

Odluka o novim cijenama predstavlja nastavak harmonizacije akcizne politike u Bosni i Hercegovini sa politikom akciza na cigarete u Evropskoj uniji.

Pregled novih cijena cigareta koje su u prodaji u našoj zemlji nalazi se na internet stranici UIOBiH.

Priredio(la): BHRT