TUZLARIJE - D O S J E

02.12.2014.
Federalni premijer:
˝Budućoj vladi ostavljamo manje dugova i obaveza˝
Tuzlarije


Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić ocjenio je da je Vlada kojom je predsjedavao učinila mnogo u protekle tri i po godine za Federaciju, a tome u prilog ide 327 usvojenih zakona i povećanje radnih mjesta za 10.000. Ova Vlada smanjila dugove za 500 miliona KM.

Kao prvi uspjeh Vlade Nermin Nikšić naveo je da je broj zaposlenih povećan za nekih 10.000 radnih mjesta ističući da je u širem regionu Federacija BiH jedina koja ima rast broja zaposlenih dok svi drugi bilježe dramatičan pad.

– Doprinos tome u značajnoj mjeri dale su i aktivnosti Vlade FBiH. Posebno sam ponosan na to što smo ove godine u saradnji sa Zavodom za zapošljavanje FBiH u aktivne politike zapošljavanja uložili oko 27 miliona KM. To je dalo efekte. Mi smo rekli da ćemo s tim otvoriti oko 10.000 radnih mjesta i to smo postigli. Ovo je dobar program i nadam se da će iduća Vlada nastaviti s ovom politikom, jer će imati na raspolaganju još i više novca nego smo mi imali, jer smo u međuvremenu vratili brojne dugove koji je više neće opterećavati – rekao je Nikšić.
Ova Vlada je, tvrdi premijer Federacije na oproštajnoj pres konferenciji, smanjila dugove i obaveze za 500 miliona KM, a boračkim kategorijama, deviznim štedišama, te drugim tužbama, vratila više od 350 miliona KM.

Prvi put nakon rata Vlada FBiH, kaže Nikšić, nema ni marke duga prema demobiliziranim borcima, ratnim vojnim invalidima, dobitnicima najviših ratnih priznanja, neratnim invalidima, kojima je u ove tri godine vraćeno oko 150 miliona KM, te je izvršeno povećavanje njihovih naknada u skladu sa zakonom i one su povećane za nekih 3, 8 posto.

– U periodu mandata ove vlade verificirano je i vraćeno 196 miliona KM po osnovu duga za staru deviznu štednju. Vratili smo i oko 30 miliona KM po presudama zbog famoznog zakona o uštedama i tu smo napravili značajne uštede jer smo uspjeli dogovoriti sa sindikatom državnih službenika da ne plaćamo kamate – rekao je Nikšić.

Po njegovim riječima jedan od uspjeha Vlade jest i usvajanje zakona o vraćanju duga, čime je Vlada zaustavila trend gomilanja duga prema Fondu PIO koji je na dan imenovanja ove vlade iznosio 180 miliona KM.

– Do sada smo izmirili 61 milion KM, što je puno više nego je predviđeno po tom zakonu. Nadam se da će buduća Vlada nastaviti tu politiku. Znam da to nije dovoljno. Svjestan sam da penzioneri i dalje primaju jako niske penzije, ali u ekonomskim i političkim uslovima u kojima je djelovala ova vlada smatram da je to značajno postignuće – kaže Nikšić.
Kada su u pitanju investicije, Federalna vlada je u protekle tri i po godine osigurala više od dvije milijarde KM investicija putem svojih javnih preduzeća i drugih institucija, izgrađeno je 67 kilometara autoceste u šta je investirano oko 1, 2 milijarde KM.

Ove investicije, podsjetio je Nikšić, osigurale su zapošljavanje direktno 5.000 radnika, indirektno još dva puta toliko i zahvaljujući tome, ističe, Federacija BiH je izašla iz recesije u kojoj se nalazila kada je ova vlada imenovana.

U izgradnju i sanaciju magistralnih cesta u tri godine je investirano oko 170 miliona KM iz različitih izvora, te je Nikšić zadovoljan što je pokrenut projekt gradnje tunela i mostova preko prevoja Karaula između Tuzle i Sarajeva.

Jedan od najvećih uspjeha Vlade FBiH, prema Nikšićevom mišljenju, jest revitalizacija namjenske industrije koja je, kako smatra, na putu da postane izuzetno važan segment ukupne bh. privrede.

U ovom trenutku, ističe, namjenska industrija Federacije BiH ima ugovorene poslove u vrijednosti oko 175 miliona KM.

Zaključio je da su konačno razriješeni problemi koje smo imali u Aluminiju i Elektroprenosu BiH, a koji su ostavljeni od prethodnih vlada, navodeći da će se značaj ovoga početi osjećati već od iduće godine kada krenu značajnije investicije Elektroprenosa BiH koje su bile blokirane godinama, te da je već raspisan tender u vrijednosti od oko 120 miliona KM.

Priredio(la): BHRT