TUZLARIJE - D O S J E

25.11.2014.
Čestitka ekipe Tuzlarija
Sretan Dan državnosti Bosne i Hercegovine!


Mrkonjić Grad 25.11.1943.
Na današnji dan 25. novembra 1943. godine vijećnici Prvog zasjedanja Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja BiH u Mrkonjić Gradu donijeli su odluku o obnovi državnosti BiH, potvrdili njezine historijske granice, te je definirali kao jednu od šest ravnopravnih republika u sastavu nekadašnje Jugoslavije.

Odluka je nakon četiri dana potvrđena i na Prvom zasjedanju AVNOJ-a u Jajcu. Nakon oslobođenja 1945. godine, Bosna i Hercegovina je dobila grb i zastavu i za vrijeme socijalizma to su bili njeni simboli sve do 1992. godine.

Referendumom za nezavisnost održanom od 28. februara do 1. marta 1992. godine u skladu sa standardima međunarodne zajednice, BiH je obnovila svoju nezavisnost i od 20. maja 1992, postala je ravnopravnom članicom UN-a, kada je i postavljena zastava s ljiljanima ispred sjedišta UN-a na East Riveru u New Yorku.

Uslijedila je agresija na našu zemlju i rat za njezinu odbranu okončan je Općim okvirnim sporazumom za mir, parafiranim 21. novembra 1995. godine u američkoj vazduhoplovnoj bazi u Daytonu.

Dejtonski sporazum zaustavio je rat, Bosna i Hercegovina dobila je plavo-žutu zastavu i grb, te himnu bez teksta.







Da te volim duša zna draga moja BiH, ispod behar gradova huče Bosna i Neretva.

Una Drinu doziva preko vječnih planina, tu su naša ognjišta sto put krvlju plaćena, sto put krvlju plaćena.
Bosno i Hercegovino naša domovino, Bosno i Hercegovino naša domovino.
Digni se iz pepela, kao sto put do sada sad s mirisom ljiljana ljubavi moja, digni se iz pepela kao sto put do sada, sad s mrisom ljiljana ljubavi moja.
Ispod Save do mora puno boli puno sna, svakoj majci srce zna, sevdah se od tuge tka.
Zemljo mojih djedova dok je tvojih sinova, ti ćes biti prkosna slobodna i ponosna, zemljo naših djedova.
Digni se iz pepela kao sto put do sada, sad s mirisom ljiljana ljubavi, ljubavi moja, digni se iz pepela kao sto put do sada sad s mirisom ljiljana ljubavi ...


Ekipa Tuzlarija svojim posjetiocima, državljanima Bosne i Hercegovine, čestita Dan državnosti BiH.

Priredio(la):