TUZLARIJE - D O S J E

21.11.2014.
Danas je 19 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma
Tuzlarije


Danas se navršava 19 godina od kada je u američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavno-pravni poredak.

Miro Lazović, član bh. delegacije u Dejtonu:

“Već 19 godina svaki Bosanac i Hercegovac živi u stanju diskriminacije pošto ga je Dejtonski sporazum stavio u podređeni položaj u ostalim dijelovima zemlje”.

Ovim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Federacije BiH i Republike Srpske, koji su potpisnici svih aneksa kao ključnih dokumenata za provedbu i funkcionisanje države nastale međunarodnim ugovorom.

Dejtonski sporazum, nakon tronedjeljnih pregovora, parafirali su tadašnji predsjednici Republike BiH Alija Izetbegović, Srbije Slobodan Milošević, i Hrvatske Franjo Tuđman.

Valentin Incko, visoki predstavnik:

“Ne zaboravimo da su stvarni heroji posljednjih 19 godina obični građani Bosne i Hercegovine, koji su prošli kroz teška vremena. Međunarodna zajednica je i dalje na njihovoj strani i nastavit ćemo da činimo sve što je u našoj moći da im osiguramo priliku da ostvare svoje težnje u suverenoj, prosperitetnoj i sigurnoj Bosni i Hercegovini, koja sarađuje sa svojim susjedima i u potpunosti je integrirana s ostatkom Evrope”.

Sporazum je parafiran u prisustvu tadašnjeg državnog sekretara SAD Vorena Kristofera, a osim njega glavni američki posrednici bili su Ričard Holbruk i general Vesli Klark.

Dejtonski sporazum zvanično je potpisan 14. decembra 1995. godine u Jelisejskoj palati u Parizu.

Fadila Memišević, Društvo za ugrožene narode:

“Zapadne zemlje nisu ništa učinile da promjene u Dejtonu nametnuti ustav kako bi zemlja bila funkcionalna. Očekivati to od domaćih političara je nerealno. Zato uz obilježavanje 21. novembra, potpisivanje mirovnog sporazuma u Dejtonu, pozdravljamo inicijativu Njemačke i Velike Britanije za novu strategiju pristupa BiH Evropskoj uniji”!

Dan uspostavljanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH – 21. novembar praznik je i neradni dan u Republici Srpskoj.

Priredio(la): FTV