TUZLARIJE - D O S J E

19.11.2014.
Nakon što je ubicu pustio iz zatvora, ministar pravde kaže:
Ako ovi tužitelji predstavljaju pravdu, ja ću je ometati dok dišem
Tuzlarije


Duško Zorić, osumnjičen za ratne zločine u Prijedoru, na slobodi je. Iz zeničkog zatvora pustio ga je federalni ministar pravde Zoran Mikulić i to sedam dana nakon što je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine od Ministarstva pravde zatražilo Zorićevo hapšenje zbog sumnje da je učestvovao u likvidaciji 25 prijedorskih Bošnjaka. Inače, Tužilaštvo je Sudu BiH uputilo prijedlog za određivanje pritvora za svih 12 osoba koje su osumnjičene za ratne zločine u Prijedoru 1992. godine. Među uhapšenim je trebao biti i Duško Zorić.

Sedmog novembra ove godine Tužilaštvo BiH zatražilo je od federalnog ministra pravde Zorana Mikulića da izda saglasnost sudskoj policiji da osuđenika Duška Zorića izvedu iz KPZ-a Zenica, te da ga dovedu u prostorije Tužilaštva BiH, gdje bi bio ispitan u svojstvu osumnjičenog za ratne zločine u Prijedoru. Umjesto saglasnosti, Mikulić izdaje odbjenicu. Ne dozvoljava lišenje slobode Duška Zorića i o tome izvještava Tužilaštvo BiH: "U posljednje vrijeme primijećeno je da se broj zahtjeva za obavljanje razgovora s osuđenicima od strane tužiteljstava i policijskih organa u znatnoj mjeri povećava te da učestali razgovori unose vidan nemir, trenutno nismo u mogućnosti odgovoriti i udovoljiti vašem zahtjevu"

Sedam dana poslije nastupa obrat. Nakon što nije dozvolio Tužilaštvu BiH da uhapse Duška Zorića, ministar Mikulić 14. novembra Zorića pušta na slobodu. "Osoba koju tužitelj pokušava lišiti slobode uopće se ne nalazi u zatvoru, a baš me zanima i kako su namjeravali lišiti slobode nekoga ko je u zatvoru. Pa valjda je davno lišen slobode. Radi se o osuđenoj osobi koja trenutno koristi svoje zakonsko pravo na godišnji odmor, a naš ga je pametni tužitelj, bahato namjeravajući da naudi meni, javno putem medija obavijestio da mu se sprema hapšenje", pojašnjavao je Mikulić.

Kako i pod kojim okolnostima je Mikulić pustio Zorića - Federalna televizija nije uspjela saznati jer ministar nije htio stati pred kamere FTV-a. U isto vrijeme Tužilaštvo BiH najavilo je pokretanje istrage i protiv ministra Mikulića zbog sumnje da je počinio krivično djelo ometanje pravde. "To što je neko nezadovoljan odlukom nema pravo da prijeti zloupotrebom svojih ovlaštenja. Zastrašujuće je to što pojedini tužitelji poput Čavke, Čampare, Salihovića i ovog postupajućeg Odobašića svakodnevno demonstriraju evidentnu pravnu nepismenost. Ta nestručnost u kombinaciji s ne baš pretjeranom inteligencijom i ogromnim ovlastima koje im u kaznenom postupku zakon omogućava, u konačnici proizvodi strašnu bahatost koju VSTV uporno ne želi sankcionirati i upravo tu leži ključ početka korupcije u društvu. Ako ovi tužitelji predstavljaju pravdu, ja ću je ometati dok dišem", stoji u pismenom odgovoru ministra Mikulića FTV-u.

Za razliku od federalnog ministra pravde Zorana Mikulića koji nije dozvolio hapšenje osumnjičenog za ratne zločine, kojeg je kasnije pustio, državni ministar pravde BiH postupio je po zahtjevu Tužilaštva BiH. Odobrio im je da saslušaju Ljubišu Četića i to van KPZ Foča, u kojem izdržava kaznu. Inače, Duško Zorić za kojeg niko ne zna gdje se trenutno nalazi, bivši je pripadnik Vojske RS-a, a Tužilaštvo BiH ga sumnjiči da je učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu, u periodu od 23. do 28. jula 1992. godine, kada je ubijeno 25 civila bošnjačke nacionalnosti u selu Zecovi kod Prijedora. Do 14. novembra je bio u KPZ-u Zenica. Onda je dobio saglasnost federalnog ministarstva pravde da ode na godišnji odmor. Gdje je sada – niko ne zna.

Priredio(la): FTV