TUZLARIJE - D O S J E

05.12.2014.
Udruženje BH novinari stali u zaštitu portala Klix.ba
Tuzlarije


Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima uputili su najoštriji protest Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske zbog policijskog isljeđivanja i pritiska na urednika portala Klix.ba Jasmina Hadžiahmetovića i vlasnika ovog portala Darija Šimića, koji su se dogodili u prostorijama Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) u Banjoj Luci 3. decembra ove godine.

Jasmin Hadžiahmetović i Dario Šimić su se odazvali na telefonski poziv Siniše Kostreševića iz MUP-a RS kako bi u Banjoj Luci dali izjave u vezi sa objavljivanjem razgovora premijerke RS Željke Cvijanović o navodnoj "kupovini" poslanika izabranih u Narodnu skupštinu ovog entiteta.

Razgovor je objavljen na portalu Klix.ba 15. novembra, a 1. decembra su kolege Hadžiahmetović i Šimić pozvani na informativni razgovor u vezi sa "počinjenjem krivičnog djela objavljivanja tajno snimanog razgovora", kako su iz MUP RS objasnili poziv u redakciju ovog medija.

“BH novinari i Linija za pomoć novinarima ocjenjuju nedopustivim demostriranje sile i policijske nadmoći MUP-a RS nad čelnim ljudima portala Klix. Bez ikakvog pisanog naloga i putem telefona Siniša Kostrešević je naredio Hadžiahmetoviću i Šimiću da iz Sarajeva dođu na saslušanje u Banju Luku, ad hoc ocjenivši kako su urednik i vlasnik Klixa “počinili krivično djelo” zbog čega im prijeti zatvorska kazna u trajanju od godinu dana”, piše u saopćenju Udruženja BH novinari.

Tokom saslušanja u Banjoj Luci policajci su zahtjevali da im Hadžiahmetović i Šimić otkriju izvore i način na koji je ovaj medij došao u posjed spornog snimka, čime je MUP Republike Srpske izvršio brutalan napad na slobodu izražavanja i pravo novinara na zaštitu izvora informacija.

“Podsjećamo čelne ljude MUP-a RS kako je zaštita izvora informacija, posebno u slučajevima objavljivanja informacija do značaja za javnost, jedno od temljenih novinarskih prava, garantirano mnogim međunarodnim dokumentima, ali i domaćim krivičnim zakonodavstvom i etičkim kodeksom novinarstva”, ističu iz Udruženja.

BH novinari i Linija za pomoć novinarima zahtjevaju od MUP-a RS da odmah obustavi sve istražne radnje uperene protiv portala Klix.ba, te da prestanu sa uplitanjem u rad ovog medija i neotuđivo pravo novinara na zaštitu izvora informacija. Budući da novinarski rad, prema evropskim principima očuvanja slobode medija, uživa jednaku zaštitu u toku procesu prikupljanja informacija kao i momentu njihovog objavljivanja, UO BH novinara će zatražiti posebnu zaštitu novinara i urednika portala Klix.ba, ukoliko ne prestanu policijski pritisci na ovaj medij.

Priredio(la): BHRT