TUZLARIJE - D O S J E

07.12.2014.
Treći vanredni kongres SDP BiH
Nermin Nikšić novi predsjednik SDP-a BiH
Tuzlarije


Nermin Nikšić novi je predsjednik SDP-a. On je na Vanrednom kongresu te stranke izabran sa 233 glasa u drugom krugu. Njegov protivkandidat je bio Selim Bešlagić i u drugom krugu je imao 224 glasa. Ranije, u prvom krugu kandidati za nasljednika Zlatka Lagumdžije bili još i Besima Borić, Mirko Pejanović i Svetozar Pudarić.

U Nadzorni odbor SDP-a birano je 11 članova, a u Glavni odbor 121 član.

Delegati su prethodno usvojili prijedlog Glavnog odbora SDP-a da redovni kongres stranke bude održan najkasnije godinu dana prije lokalnih izbora 2016. godine.

Također, delegati su dvotrećinskom večinom dali podršku ujedinjenju sa Unijom socijaldemokrata (USD).

Sporazum o ujedinjenju dvije partije 27. novembra potpisali su predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija i predsjednik USD-a Miro Lazović.

Nikšić: Posvetit ću se borbi za oporavak SDP-a

Novoizabrani predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić rekao je u obraćanju delegatima na Trećem vanrednom kongresu te stranke u Sarajevu da će se u narednih devet mjeseci posvetiti borbi za oporavak SDP-a i pozvao kolege da mu pomognu u promjenama koje će provesti u stranci zajedno.

Naglasio je da je borba za novi SDP i borba za novu Bosnu i Hercegovinu, jer bez jakog SDP-a nije moguća BiH kakvu želi velika većina njenih građana.

Nikšić je poručio da želi napraviti SDP koji će biti privlačan mladim ljudima, radnicima i penzionerima, a čiji će fokus biti borba za privredni razvoj, poboljšanje položaja radnika i penzionera, te borba protiv kriminala i korupcije.

Posebno je zahvalio dosadašnjem predsjedniku SDP-a Zlatku Lagumdžiji, istakavši da je bio njegov najbliži saradnik u dobri i zlu, kad su pobjeđivali i gubili.

Bešlagić je nakon proglašenja rezultata čestitao Nikšiću, zahvaljujući onima koji su glasali za njega. On je dodao da mu nikada nije bila želja da bude predsjednik, već da ukaže na probleme u SDP-u.

Priredio(la): FTV