TUZLARIJE - D O S J E

09.12.2014.
Koalicija ´Pod lupom´:
Slučajevi izbornih nepravilnosti dostupni javnosti
Koalicija "Pod lupom" danas je na svojoj web stranici www.podlupom.orgobjavila bazu izbornih nepravilnosti prikupljenih tokom izbornog dana na osnovu prijava posmatrača i građana. Ukupno je zaprimljeno 372 prijava od kojih je Koalicija utvrdila 96 slučajeva koja predstavljaju kršenje Izbornog zakona BiH.

Informacija o ovim nepravilnostima proslijeđena je Centralnoj izbornoj komisiji BiH i očekujemo da će poslužiti za njihovu analizu izbornog procesa.

Tuzlarije


Koalicija ujedno poziva nadležne institucije da istraže navedene prijave i utvrde odgovornost pojedinaca za ova djela, od kojih neka spadaju i u domen krivične odgovornosti.

Građani/ke su na dan Izbora prijavljivali brojne nepravilnosti i zloupotrebe od kojih su najčešće bile prijave zbog zadržavanja neovlaštenih osoba na biračkom mjestu koje remete proces glasanja i utječu na birače (13), prijetnje, ucjene i/ili uznemiravanje birača, promatrača i članova biračkog odbora (12) te manipulacija kod brojanja glasova (8). Zabilježeno je i 16 prijava umrlih osoba čija su se imena nalazila na spisku za glasanje.

Kao ilustrativne primjere ističemo slijedeće prijave:

• biračkog odbora dozvolio je na Izborni dan upisivanje preferencija na glasačke listiće stranačkim posmatračima kao i drugim članovima biračkog odbora, dok je pripadnik MUP-a odbio da interveniše
• kandidat jedne od stranaka je otvoreno kupovao glasove za 40 KM po glasu te kao garanciju za kupovinu uzimao JMB i dostavljao ih stranačkom posmatraču na svom izbornom mjestu

Ovi prijavljeni slučajevi biće i osnova za izradu preporuka za izmjenu izbornog zakonodavstva u BiH koje priprema sama Koalicija. Preporuke će biti dio finalnog izvještaja Koalicije ´Pod lupom´ koji će biti objavljen 18.12. 2014.

Priredio(la):