TUZLARIJE - D O S J E

16.12.2014.
Saopštenje za javnost Udruženja poljoprivrednika FBiH
Bruceloza se pojavila ˝negdje˝ i kod ˝nekoga˝
Tuzlarije


Kako imamo priliku u jutrošnjim štampanim medijima saznati pojavilo se još 30 ovaca zaraženih brucelozom.. opet”negdje” kod “nekog” proizvođača!!! Kako nam se čini uzalud je pričati o opasnosti koja vreba svima nama samo zato što se štite interesi pojedinaca. Veterinari izjavljuju da imaju pritiske i da ne smiju reći ime vlasnika zaražene stoke, a s druge strane, izgleda da je uzalud naš pritisak da spriječimo širenje bolesti.

Posljednji mjesec dana uvjerili smo se čime se bavi Federalna uprava za inspekcijske poslove (koja ima veterinarske inspektore, poljoprivredne inspektore….), Kantonalna uprava za inspekcijske poslove, nadležno kantonalno ministarstvo koje se bavi otvaranjem zimske sezone, a ne zaštitom zdravlja građana, jer znamo kojom se brzinom širi bruceloza.

Molimo nadležne inspekcijske organe i veterinare da se pozabave kontrolom stoke, kontrolom crnog tržišta mliječnih i mesnih proizvoda koji se prodaju po uličnim štandovima, trotoarima i nosaju po haustorima, a ne da budu politčki orjentisani i motivisani i vrše provjere već odobrenih poticaja i stvaraju zabunu među poljoprivrednicima.

Svjesno smo da oni rade svoj posao, ali zaraza brucelozom je mnogo prioritetnija i bitnija za riješiti nego da li nekom proizvođaču nedostaje jedna ovca u matičnom stadu.

Apelujemo na veterinarske službe da izvrše redovnu, zakonom propisanu kontrolu svih grla da li su pozitivne na bruceozu, jer to je njihova zakonska obaveza, a troškove zdravstvene kontrole snose Kanton i opštine.

S poštovanjem,
Predsjednik UPFBIH
Nedžad Bićo

Priredio(la):