TUZLARIJE - D O S J E

19.12.2014.
Tradicija kao različitost
Bh. trpeza – bogatstvo okusa


Četvrti dan, Dan tradicije, u okviru 4. festivala „Ljepota različitosti“ obilježile su mnoge škole u Tuzli, Srebreniku i Gornjim Raincima. Tuzlanske škole su akcenat stavile na prehranu (Srednja Hemijska škola), nošnju tuzlanskog kraja (Osnovna škola Tušanj), tradiciju rudarstva i geologije (Srednja Rudarska škola), tradiciju bh.različitosti (Srednja Medicinska škola), dok su osnovci Brčanske Malte u šadrvanu škole priredili divan uz služenje šerbeta čime je zaokružena tematska priča dana.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije„Cilj nam je da uz razvijanje perceptivnih sposobnosti razviti i bosnoljublje i potrebu da istražuju svoju zemlju koja je izrazito bogata u svakom pogledu. Onaj ko ne poznaje vlastitu domovinu i identitet ne može biti sretan bilo gdje na svijetu“, kazala je Amela Isanović, član Udruženja građana za mir, obrazovanje i kreativnost CMOK.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Naša je ekipa posjetila Srednju Hemijsku školu gdje su učenisi i profesori kroz šarenilo boja, ukusa i mirisa očarali i oči i nepca svih prisutnih. Osim bogate gastro ponude naše zemlje uživalo se i u zvucima naše sevdalinke koju su interpretirali učenici odjeveni u narodnim nošnjama.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


„Uvidjevši problem brze prehrane kod mladih odlučili smo se za projekat „Tradicionalna bosanska jela“ u okviru festivala Ljepota različitosti, a u koji smo uključili, profesore, učenike i njihove roditelje. Cilj nam je podići nivo svijesti o očuvanju tradicije u pogledu prehrane jer zdrava hrana je važna za sve nas. Kao rezultat sveobuhvatnog teoretskog dijela rada proistekla je knjiga recepata, a praktični dio bio je u znaku pripremanja bosanskih jela koja smo izložili na sofri uz koju smo služili kafu i šerbe“, kazala je Nihada Sinanović, profesorica Hemijske škole Tuzla.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije

U petak je zatvaranje Festivala koji je po prvi put osim osnovaca i srednjoškolaca uključio i studente nekoliko fakulteta kako bi oni kao iskusniji sudionici unaprijedili ideju da se različitosti među nama prepoznaju kao prednost, a nikako kao mana.

B.K.


Priredio(la):