TUZLARIJE - D O S J E

08.01.2015.
BHANSA - saopštenje
Eurocontrol nije povukao odobrenje za kontrolu u zračnom prostoru BiH
Tuzlarije


Povodom pojedinih članaka koji su objavljeni na nekim internetskim portalima, a u kojima se navodi da je EUROCONTROL povukao odobrenje BHANSA-i da obavlja djelatnost pružanja usluga u zračnom prostoru Bosne i Hercegovine (FIR Sarajevo), kao i povodom pitanja javnosti istim ovim povodom, objavljujemo sljedeće informacije za javnost.

BHANSA je počela sa pružanjem usluga u dijelu zračnog prostora između FL 100 i FL 325 (10 000 - 32 500 stopa, odnosno cca 3 000 - 10 000 metara) 13.11.2014. godine, uz odobrenje Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA), a u saradnji sa Ministarstvom komunikacija i transporta BiH, partnerima iz EUROCONTROL-a, Republike Srbije, Republike Hrvatske, Republike Crne Gore i zemljama članicama FAB CE-a.

BHANSA uz to pruža i sve ostale usluge u zračnoj plovidbi, uključujući prilaznu aerodromsku kontrolu letenja na svim međunarodnim zračnim lukama u BiH, komunikacijske, navigacijske usluge i usluge nadzora, osiguranje aeronautičkih informacija, pružanje informacija u letu i meteorološke usluge iz naših jedinica u Sarajevu, Banjaluci, Mostaru i Tuzli.

U skladu sa planom tranzicije BHATM sistema, a u saradnji s našim partnerima, u narednom periodu BHANSA planira potpuno preuzimanje odgovornosti za pružanje usluga u preostalom dijelu zračnog prostora BiH od FL 325 do fL 660 (32 500 - 66 000 stopa, odnosno cca 10 000 - 20 000 metara) koji trenutno kontrolišu Hrvatska kontrola zračne plovidbe (CCL) i Kontrola letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA).

BHANSA i dalje obavlja sve zadatke i obaveze koje je preuzela 13.11.2014. godine, bez ikakvih problema, stoga se osjećamo dužni da demantujemo sve navode iz novinarskih članaka koji su se pojavili na raznim portalima, i zato ih odbacujemo kao neutemeljene.

Priredio(la):