TUZLARIJE - D O S J E

06.01.2015.
I novinarima je dosta!
Ne dozvolite sumrak demokratije u BiH
Tuzlarije


Pet minuta do 12 sati organizovana je protesna novinarska kafa novinara kao znak podrške kolegama širom Bosne i Hercegovine u cilju skretanja pažnje javnosti na sve učestalije napade na medijske radnike.

Tuzlarije


Klub novinara Tuzla, koji djeluje u okviru Udruženja BH novinari, solidarno je ukazao na nizak stepen poštivanja novinarskih sloboda i najgrublje kršenja temeljnih načela novinarske kulture kojoj svjedočimo već neko vrijeme.

Tuzlarije
Bedrana Kaletović
- Šutjeti o događajima koji su obilježili medijsku sliku 2014. godine bio bi sumrak demokratije, a mi to ne želimo. Treba glasno istaći promptno djelovanje države u situaciji kada se štite prava visokopozicioniranih političara, ali još glasnije reći da ista država nije poletna kada se istražnim organima obrate novinari i građani. To je klasična zamjena teze kojoj se glasno suprotstavljamo i zahtjevamo demokratično okruženje za profesionalan rad svih kolega u zemlji, kazala je Bedrana Kaletović, predsjednica tuzlanskog Kluba novinara.

Kako je naglašeno ovom prilikom, skup ne gleda novinare kao kolege iz druge redakcije, entiteta, medijske kuće jer je problem sa kojim se susreću univerzalan i karakterističan za svaku redakciju.

- Zahtijevamo od ustanova koje su kršile prava naših kolega da poduzmu konkretne korake i da javnost upoznaju sa učinjenim u cilju objektivnog i profesionalnog izvještavanja javnosti o svemu, kazala je Kaletović.

Tuzlarije
Marko Divković
Pritisci na novinare oduvijek su bili svojstveni društvu i sistemu, podsjetio je dugogodišnji novinar Marko Divković, član Upravnog odbora Udruženja BH novinari koji je podsjetio da su odluke sudova u Travniku i u Sarajevu svojevrstan sumrak pravosuđa i bh. demokratije.

- Analiziramo li sve te odluke i njihovu svrhu, mogu reći da su drugovi iz komiteta imali boljeg stila. I oni su progonili novinare, ali ovako bezočni nisu bili. Zabranjivati nešto što još nije ni dokazano, upadati u jednu redakciju kao da su teroristi i sve to u zemlji koja pretenduje da bude zajednica civilizovanih zemalja Evrope, bojim se da nam se jako mučno piše, istakao je Divković.

Novinarke i novinari okupljeni na protestnom sastanku Kluba novinara Tuzla uputili su javnosti proglas u kojem od nadležnih institucija svih nivoa vlasti traže ispunjenje zahtjeva čiji je cilj zaštita novinara i novinarske profesije. Iste stavove uputili su i kolege u ostalim gradovima Bosne i Hercegovine koji su danas organizovali identične skupove za očuvanje digniteta novinarske profesije.


Mi, novinarke i novinari, okupljeni na protestnom sastanku Kluba novinara Tuzla 6. januara 2015. godine upućujemo javnosti cijele BiH slijedeći

PROGLAS


Novinari i novinarke BiH, cjelokupna medijska zajednica i građani ove države suočili su se posljednjih dana sa brutalnim ugrožavanjem medijskih sloboda i sigurnosti novinara. Fizički napadi na novinarske ekipe BNTV i TVSA, sudska zabrana objavljivanja informacija za FTV, upad policije u redakciju portala Klix, uskraćivanje akreditacije novinarima BN televizije za ulazak u Palatu predsjednika Republike Srpske i verbalni napad na urednike portala Tačno.net, samo su dio od 400 registriranih slučajeva kršenja slobode izražavnja i individualnih prava novinara, koje je zabilježila Linija za pomoć novinarima od 2006. do danas.

Među tim slučajevima zabilježeno je:
- 60 fizičkih napada na novinare i direktnih prijetnji smrću;
- samo u 15% krivičnih djela prema novinarim donesene su pravomoćne presude;
- u 22% slučajeva nije ni pokrenuta, a kamoli provedena istraga;
- u 23, 5% slučajeva došlo je do “zatvaranja“ predmeta, bez nastojanja policijskih i pravosudnih institucija da otkriju počinitelje i osiguraju pravnu zaštitu novinara;

Imajući u vidu stalna kršenja medijskih slobodna i ugrožavanje sigurnosti novinara u BiH; uključenost javnih službenika i visokopozicioniranih političara u napade na novinare; nedostupnost pravde novinarima i novinarkama - žrtvama nasilja; kao i izostanak efikasne akcije nadležnih državnih organa i institucija;

kao novinarke i novinari – članovi Udruženja/druge BH novinari i Kluba novinara Tuzla zahtijevamo:

1. od nadležnih policijskih, tužilačkih i sudskih organa na svim nivoima vlasti - od kantona, preko entiteta do države i Brčko Distikta - provođenje nezavisne, profesionalne i efikasne istrage o krivičnim i drugim nezakonitim djelima prema novinarima, kao i poduzimanje drugih pravnih radnji koje će rezultirati kaznama za počinitelje. Linija za pomoć novinarima će podijeliti sa nadležnim organima i institucijama vlastitu bazu podataka o neprocesuiranim slučajevima kršenja prava novinara i slobode izražavanja;

2. od Ureda predsjednika Republike Spske hitno izdavanje akreditacije novinarima BN TV iz Bijeljine,  koja im je neophodna za praćenje aktivnosti predsjednika RS Milorada Dodika i izvještavanje sa dogadjaja od značaja za javnost;  

3. od Ministarstva unutarnjih poslova Hercegovačkno - neretvanskog kantona hitnu  i profesionalnu  istragu o napadu na Šteficu Galić i Amera Bahtijara,  urednike portala Tačno.net,  kao i objavljivanje rezultata istrage u roku od 7 dana.  

4. od Viskog sudskog i tužlačkog vijeća u BiH  hitnu istragu o upadu policije u redakciju portala Klix.ba i postupanje Specijalog tužilaštva Republike Srpske,  Kantonalnog tužiteljstva Sarajevo i Općinskog suda Sarajevu  koji su, kao pravosudne institucije, sudjelovali u izdavanju naredbe o pretresu.

5. od Ministarstva pravde i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike  Srpske, kao  i od Ministarstva pravde i Ministarstva unutarnjih poslova Kantona Sarajevo detaljnu analizu postupanja policije u vezi sa pretresom prostorija portala Klix.ba u kontekstu kršenja prava na slobodu izražavanja i prava novinara na zaštitu izvora informacija,  zaštićenih Evropskom poveljom o ljudskim pravima, ustavima entiteta i države BiH,  kao i zakonskim propisima  iz oblasti  krivičnog i građanskog prava. 

6. od Predsjedništva BiH da se najhitnije pozabavi kršenjima medijskih sloboda u BiH i prava novinara na siguran  i slobodan rad, te u skladu sa svojim ovlastima, poduzme mjere koje će osigurati poštivanje  slobode izražavanja  od strane državnih i javnih institucija, na način kako je to nevedeno  u predpristupnom Sporazmu i više godišnjih izvještaja o napretku BiH u procesu EU integracija. 

Ukoliko se ovi zahtjevi ne ispune u navedenim i razumnim rokovima, BH novinari će pozvati novinare i medijske uposlenike iz cijele države na javna okupljanja pred navedenim institucijama, dok se i posljednji zahtjev ne ispuni a javnost obavijesti o mjerama koje su poduzeli u cilju stvaranja sigurnog i tolerantnog okruženja za rad svih medija i novinara u Bosni i Hercegovini.

Udruženje/udruga BH novinari, Klub novinara Tuzla kao i drugi klubovi koji danas organizuju skupove podrške širom BiH pozivaju ostala novinarska udruženja i medijske sindikate u BiH da podrže nevedene zahtjeve, te da iskažu punu solidarnost sa novinarima i novinarkama, čija se prava sistematski i godinama ugrožavaju.

Međunovinarska solidarnost, snaga i jedinstvo medijske zajednice u odbrani slobode izražavanja i prava novinara, uz mnogo odgovornije i profesionalnije postupanje nadležnih državnih i javnih institucija, garant su uspješnosti naše borbe za više medijskih sloboda i sigurnost novinarske profesije u BiH.

Tuzla, 6. januar 2015.

BH novinari / Klub novinara Tuzla  

Priredio(la):