TUZLARIJE - D O S J E

04.01.2015.
Od 60.000 uzoraka hrane, više od 3.000 bilo je neispravno
Tuzlarije
Mlijeko, žitarice, meso, voće i povrće spadaju u najčešće neispravne proizvode


Osim što je skupa, hrana vrlo često nije ni dobrog kvaliteta. Tako kažu podaci za prošlu godinu. Bh. tržište preplavljeno je proizvodima upitnog kvaliteta i porijekla. Brojni proizvodi ne ispunjavaju osnovne zdravstvene uslove.


videoprilog Adise Herco (Dnevnik 2)

Od 60.000 uzoraka proizvoda koji se nalaze na bh. policama, više od 3.000 bilo je neispravno, podaci su Agencije za sigurnost hrane BiH.

Kako je kazao Dalibor Vidačak, viši stručni saradnik za odnose s javnošću Agencije za sigurnost hrane BiH, mora se znati da nulti rizik ne postoji

Mlijeko, žitarice, meso, voće i povrće spadaju u najčešće neispravne proizvode.

"Apelujemo na sve institucije u BiH koje se bave ovom problematikom da više pažnje posvete ovom problemu jer kasno je nama kada krajem godine dobijemo informacije o tome koliko je pronađeno loših uzoraka", kaže Gordana Bulić, predsjednica tuzlanskog Udruženja potrošača „Klub potrošača".

Osim lošeg kvaliteta, građane najviše zabrinjava, i prisustvo proizvoda kojima je istekao rok trajanja i kažu da često to provjeravaju.

Ono što ohrabruje je činjenica da nema čestih slučajeva trovanja hranom, a i sama  neispravnost hrane ne prelazi četiri posto, što je manje nego u nekim zemljama EU-a.

federalna.ba

Priredio(la):