TUZLARIJE - D O S J E

03.01.2015.
Udruženje BH novinari i Linija za pomoć novinarima
Zabrinutost zbog verbalnog napada na uposlenike portala ˝Tačno˝
Tuzlarije


Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima izrazili su zabrinutost zbog verbalnog napada i vrijeđanja glavne urednice portala Tačno.net Štefice Galić i urednika Amera Bahtijara, koji se desio u petak, 2. januara u Mostaru.

Urednici Galić i Bahtijar su napadnuti nakon izlaska iz kino sale, kada su ih presrela dvojica muškarca u 30-im godinama, počeli ih vrijeđati i prijetiti kako će "zbog pisanja završiti kao profesor Slavo Kukić", koji je pretučen u Mostaru krajem juna 2014.

„Verbalni napad na Šteficu Galić i Amera Bahtijara predstavlja nedopustiv akt nasilja nad ovo dvoje novinara, koje neprekidno traje od 2012. godine i ciljano se ponavlja s namjerom zastrašivanja i prestanka rada portala Tačno.net, poznatog po antifašizmu, promoviranju društva tolerancije i visokih demokratskih vrijednosti“, ocjenjuje se u saopćenju za javnost.

Dodaje se da je ovaj napad istovremeno i prijetnja ličnoj sigurnosti Štefice Galić i Amera Bahtijara, zbog čega BH novinari zahtjevaju od MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona njihovu posebnu zaštitu, kao i hitnu istragu i produzimanje pravnih radnji koje će dovesti do kažnjavanja počinitelja.

Hitna istraga i javno objavljivanje identiteta napadača neophodni su i zbog činjenice da su se u javnosti već pojavile informacije o napadačima.

Kako se ističe u saopćenju, jedan od njih je, pretpostavlja se, Antonio Vrljić, uposlenik Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), a drugi Josip Čuljak, sudionik demonstracija u Ljubuškom iz 2012., koje su rezultirale prijetnjama smrću i fizičkim napadom na Šteficu Galić, te njenim kasnijim preseljenjem u Mostar.

„Ukoliko se informacije o identitetu napadača pokažu tačnim, bh. policijske strukture i nadležna ministarstva morat će javno odgovoriti zašto se njihovi uposlenici pojavljuju među napadačima na novinare, te kakve su mjere poduzeli da se brutalno nasilje nad urednicom Galić preduprijedi i omogući joj se normalan i siguran život“, navodi se u saopćenju.

Advokatski tim Linije za pomoć novinarima trenutno vodi pet sudskih postupaka u vezi s klevetničkim sadržajima i širenjem govora mržnje prema Štefici Galić, koji su uslijedili nakon prikazivanja filma "Neđo od Ljubuškog" u ljeto 2012.

Također, zbog fizičkog nasilja nad urednicom portala Tačno.net. Sud u Širokom Brijegu je 2014. pravomoćno kaznio Veru Dedić iz Ljubuškog sa tri mjeseca zatvora uvjetno i 600 KM novčane kazne.

BH novinari i Linija za pomoć novinarima će, ukoliko domaće policijske snage ne otkriju vinovnike posljednjeg napada na urednike portala Tačno.net i ne provedu ostale zakonske mjere njihove zaštite, zahtijevati smjenu čelnih ljudi policije HNK-a, te zatražiti posebnu zaštitu Šrefice Galić i Amera Bahtijara od međunarodnih organizacija nadležnih za zaštitu slobode izražavanja i sigurnost novinara, saopćeno je iz Upravnog odbora Udruženja/udruge BH novinari.

Priredio(la): FTV/Fena