TUZLARIJE - D O S J E

01.01.2015.
U FBiH od danas skuplja struja, građani mogu birati opskrbljivača
Tuzlarije


Kupci električne energije iz kategorije domaćinstva u Bosni i Hercegovini od danas mogu sami izabrati opskrbljivača električnom energijom, odnosno izabrati onu ponudu za opskrbljivanje električnom energijom koja im bude najviše odgovarala.

Otvaranjem tržišta električne energije svaki kupac ima pravo promijeniti opskrbljivača, fizički priključak ne mijenja, a kupac ostaje priključen na istu distributivnu mrežu.

Ukoliko kupac odluči da promijeni opskrbljivača električnom energijom, obratit će se izabranom opskrbljivaču koji će onda stupiti u daljnje aktivnosti.

Promjena opskrbljivača je besplatna i može trajati najduže 21 dan, a prijavljena su 24 opskrbljivača na tržištu električne energije u Bosni i Hercegovini.

Regulatorna agencija za energiju u Federaciji BiH donijela je u decembru odluku kojom je od danas električna energija za domaćinstva u Federaciji BiH skuplja.

U Elektropriredi HZHB domaćinstva će plaćati skuplju struju 1, 97 posto, dok će korisnici usluga Elektroprivrede Bosne i Hercegovine plaćati skuplju struju za 4, 33 posto.

Komercijalni korisnici usluga Elektroprivrede HZB plaćat će jeftiniju struju za 3, 5 posto, dok će komercijalni korisnici usluga Elektroprivrede Bosne i Hercegovine plaćati skuplju struju za 0, 88 posto.

Priredio(la): BHRT