TUZLARIJE - D O S J E

31.12.2014.
Ko će koristiti izuzete povjerljive podatke i za koje svrhe?


U redakciji portala Klix.ba pokušavaju nastaviti redovne novinarske zadatke nakon udruženog pretresa MUP-a Kantona Sarajevo i MUP-a Republike Srpske. Novinarstvo nije zločin, poručuju i danas iz ove redakcije, a stručnjaci kažu da je ovakav upad policije u jedan medij nezapamćen i opasan presedan za slobodu medija, ali i demokratiju u cijeloj zemlji.

Glavna tužiteljica Tužilaštva Kantona Sarajevo Dalida Burzić, koja je tek jučer stupila na dužnost, provjerit će okolnosti pod kojima je zatražen nalog za pretres, dok u Uredu disciplinskog tužioca nisu željeli komentarisati ovaj slučaj.


videoprilog Vildane Kurtić i Gordane Antonić (Dnevnik 2)


Iako tekstove pišu na privatnim laptopima, jer su im hard diskovi iz računara izuzeti, novinari portala klix.ba u potpunosti su se vratili redovnim obavezama. I njihov advokatski tim takođe radi. "Pokušat ćemo osporiti cijeli ovaj slučaj koji je dobio svoju pravnu stranu, ali i jučerašnji preteres koji je trajao osam sati", kaže Jasmin Hadžiahmetović, glavni urednik portala Klix.ba.

Da li će eventualne nepravilnosti u pribavljanju saglasnosti za pretres, ali i otvaranju krivične istrage protiv novinara provjeravati i Ured disciplinskog tužioca pri Visokom sudskom i tužilačkom vijeću? "Nisam u mogućnosti ni na koji način komentarisati konkretan predmet, niti prejudicirati eventualno postupanje Ureda disciplinskog tužioca u istom. Želim istaći da sve osobe imaju mogućnost podnošenja pritužbi,  po kojima Ured disciplinskog tužioca postupa u skladu sa striktno definisanim zakonskim nadležnostima", stoji u odgovoru iz Ureda. 

A da razloga za provjere ima smatraju i u Tužilaštvu KS-a, koje je i zatražilo od Općinskog suda naredbu za pretres.

"Ured Glavnog kantonalnog tužitelja obavještava javnost da je Glavna kantonalna tužiteljica Dalida Burzić stupila na dužnost upravo tog dana kada je predmetni pretres izvršen, te da će preduzeti sve mjere i radnje da bi se utvrdile okolnosti i način na koji je podnesen zahtjev ovog Tužilaštva Općinskom sudu u Sarajevu koji je i donio naredbu o pretresu", stoji u saopćenju Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo.

Inače, istragu protiv novinara Klixa koji imaju status osumnjičenih vodi Specijalno tužilaštvo Republike Srpske.

"Tužilaštvo se bavi tom istragom. Po mom mišljenju treba utvrditi suštinu. Ovdje očito je napravljeno krivično djelo iz krivičnog zakona i tužilaštvo to treba da istraži", izjavio je Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS-a.

I premijerka RS-a Željka Cvijanović, za koju se vjeruje da je osoba koja na snimku govori o kupovini entitetskih poslanika, prokomentarisala je cijeli slučaj. "Ja sam osoba koja promoviše slobodu medija, ali mislim da to nisu prave slobode ukoliko se do njih dolazi vršenjem krivičnih djela. Svi smo jednaki pred zakonom", kazala je ona.

Policijski upad u redakciju Klixa otvorio je i niz drugih pitanja, koja nemaju direktne veze sa objavljivanjem spornog snimka. Radi se o tome da će sva komunikacija novinara Klixa sa svim njihovim izvorima biti dostupna policiji, a niko ne može garantovati da njihovi izvori neće biti kompromitovani i prokazani.

"To je kao da ste upali kod doktora u ordinaciju i počeli pretersati dokumentaciju pacijanata. To je povjerljiva stvar između novinara i izvora, doktora i pacijenta, advokata i klijenta. To je svetinja za novinara", ističe Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banja Luka.

Prilikom vještačenja hard diskova ili mobitela policijski istražitelji mogu doći do informacija koje su ranije zabilježene na tim uređajima, bez obzira na to što su izbrisani.

Moguće je doći i do obrisanih podataka, osim za jedan manji broj mobitela. U tim slučajevima se do podataka dolazi preko telefonskog listinga kao i primjena posebnih istražnih radnji što podrazumijeva prisluškivanje i presretanje SMS-ova, pojašnjava vještak za mobilne telefonske aparate FUP-a Adnan Bešlić.

Podsjetimo, Općinski sud Sarajevo prihvatio je prijedlog Kantonalnog tužilaštva i izdao naredbu za pretres prostorija koje koristi Redakcija portala Klix.ba, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinjeno krivično djelo neovlašteno prisluškivanje i tonsko snimanje.

Priredio(la): FTV