TUZLARIJE - D O S J E

29.12.2014.
Podrška novinarima portala Klix.ba

Na dan kada smo tražili solidarnost sa našim novinarima koji su u zatvoru u Kairu već godinu dana i kada smo pokušali skrenuti pažnju na kršenje slobode medija, pripadnici policije više od sedam sati vršili su pretres redakcije portala Klix.ba u Sarajevu, koji je nedavno objavio snimak u kojem se navodno govori o kupovini poslanika u Narodnoj skupštini RS-a.

Po naredbi Kantonalnog suda Sarajevo, policija MUP-a Kantona Sarajevo uz podršku pripadnika MUPRS-a izvršila je danas pretres prostorija preduzeća D.O.O."Intersoft" Sarajevo, koje koristi "Klix.ba" u Sarajevu.

Al Jazeera Balkans daje svoju punu podršku kolegama sa portala Klix.ba, smatrajući da je upad policije u redakciju Klixa i potpuna blokada ovog medija najbrutalniji atak na slobodu izražavanja i prava novinara, te kršenje Zakona i prava koje novinari imaju u cilju zaštitite svojih izvora i interesa javnosti.

Al Jazeera Balkans kao dio Al Jazeera Media Networka izvještava po Etičkom kodeksu mreže koji između ostalog kaže: “Biti uz kolege u struci i davati podršku kada je to potrebno, posebno u svjetlu djela agresije i uznemiravanja kojem su novinari podvrgnuti s vremena na vrijeme.“

Al Jazeera Balkans će nastaviti davati podršku kolegama novinarima, urednicima i svim medijima čije slobode su ugrožene:

http://balkans.aljazeera.net/vijesti/rudic-policija-vrsi-represiju-nad-medijima

http://balkans.aljazeera.net/vijesti/policija-pretresa-bh-portal-klixba-1

Pozivamo javnost i medije u regiji da iskažu solidarnost sa najposjećenijim web portalom u Bosni i Hercegovini i na socijalnim medijima pod hashtagom #NovinarstvoNijeZlocin.Koalicija „Prvi mart“: Klixu Bosna nije do Bentbaše


Koalicija organizacija civilnog društva „Prvi mart“ je oštro osudila političke pritiske od strane MUP-a RS na adresu web-portala Klix.ba iz Sarajeva. „Umjesto da se fokus stavi na utvrđivanje odgovornosti za pitanje teme navodne kupovine zastupnika u NSRS, kompletan aparat pravosuđa i policije RS-a stavio se u službu zaštite SNSD-ovog rukovodstva“, kazao je Almir Salihović, koordinator „Prvog marta“.


„Klixova jedina "greška" je što mu Bosna nije do Bentbaše, te što su u svom radu, kao i do sada, zahvaljujući upornom i profesionalnom angažmanu svojih novinarki i novinara, prelazili zamišljenu entitetsku liniju razgraničenja. Osnovni strah Dodikovog režima jeste taj da mediji, te da takozvani javni prostor u ovoj zemlji postane jedan i jedinstven, budući da on takvu stvarnost ne može kontrolisati“, zaključio je Salihović.

Priredio(la):