TUZLARIJE - D O S J E

29.12.2014.
Zbog objavljivanja telefonskog snimka Željke Cvijanović
Pripadnici FUP-a i MUP-a RS pretresaju prostorije portala klix.ba
Novinari čekaju završetak pretresa prostorija Klixa
Novinari čekaju završetak pretresa prostorija Klixa

Pripadnici Federalne uprave policije (FUP) i Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske pretresaju prostorije portala “Klix”, a “akcija” je počela jutros nešto prije devet sati.

Kako saznaje izvještač BHRT-a, kao razlog akcije navodi se objavljivanje spornog audiosnimka razgovora Željke Cvijanović i nepoznatih osoba o navodnoj kupovini glasova poslanika u Narodnoj skupštini RS-a.

Član Krivičnog zakona RS zbog čijeg se kršenja provodi pretres

Član Krivičnog zakona RS zbog čijeg se kršenja provodi pretres

 

Novinari na terenu saznaju da su svi uposlenici portala, urednici i novinari, zamoljeni da napuste prostorije redakcije, dok su na razgovoru zadržani urednik Jasmin Hadžiahmetović, direktori portala Dario i Mario Š imić, te novinarka Edita Gorjanac.

Generalna sekretarka Udruženja BH novinari Borka Rudić:

“Upad policije u jedan medij znači brutalan napad na slobodu izražavanja. Nisu nam htjeli reći zbog čega pretresaju redakcije “Klixa”, ali pretpostavljam da to ima veze s objavljivanjem snimka razgovora Željke Cvijanović i nepoznate osobe o kupovini glasova zastupnika Narodne skupštine RS-a. Apsurdno je da se policija bavi time kako je medij došao do tog snimka i ko ga je dostavio, umjesto da istražuju njegovu autentičnost i osobe koje se spominju na snimku”.

Kako se nezvanično saznaje, policija pregleda računare u redakciji portala, a pretpostavlja se da će pretres trajati cijeli dan.

“Pretresom koji se vrši u redakciji portala “Klix” narušava se direktno Zakon o zaštiti od klevete i član u kojem se vrlo decidirano navodi da novinar ima pravo zaštititi svoj izvor informacija”, istakla je izvršna direktorica Vijeća za štampu u BiH Ljiljana Zurovac.

Ocjenjuje “prestrašnim” da policija na ovakav način krši zakon, time sprečavajući slobodno informiranje i slobodan protok informacija do građana.

Zurovac navodi da je policija MUPKS-a i MUPRS-a jutros ušla u prostorije “Klixa” tražeći podatke o izvoru informacija zbog objave podataka o kupovini glasova u Narodnoj skupštini RS-a.

“Ovdje smo ispred redakcija “Klixa” zajedno s desetinama kolega novinara iz raznih medija. Međutim, policija nam ne da da uđemo u prostorije portala. Maloprije su jedino pustili njihovog advokata da uđe unutra”, kazala je ona.

Zurovac podvlači da će ispred redakcija “Klixa” ostati i u narednom periodu da bi imala uvid u rasplet dešavanja.

Priredio(la): BHRT