TUZLARIJE - D O S J E

19.01.2015.
Kanton Sarajevo: U štrajk idu službenici i prosvjetari
Tuzlarije


Službenici Vlade Kantona Sarajevo, Kantonalnog i Općinskog suda, zaposleni u javnim ustanovama, profesori, nastavnici i vatrogasci danas stupaju u štrajk upozorenja.

Štrajkački odbor Sindikata državnih službenika Kantona Sarajevo odlučio se za štrajk, jer ih je, kako kažu, prevarila Vlada Kantona na čelu sa vršiteljem dužnosti premijera Muhamedom Kozadrom (SDA) i nije im uplaćena decembarska plaća do 15. januara.

Predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika Federacije BiH Salih Kruščica ističe da ga je predsjednik Š trajkačkog odbora Adil Aljić obavijestio da će štrajk danas biti organizovan.

“Dalji tok događaja zavisi od toga da li će u toku dana Vlada Kantona Sarajevo preduzeti neke mjere i ispoštovati zahtjeve Š trajkačkog odbora. Vjerovatno ćemo sutra održati konferenciju za novinare na kojoj će javnost biti upoznata o svim detaljima”, najavio je Kruščica.

Član i dugogodišnji predsjednik Udruženja direktora osnovnih škola Hamza Dobrača rekao je da će podržati Zakon o štrajku, upozoravajući na vrlo tešku situaciju u obrazovanju u ovom kantonu.

“Djeca ne treba da budu taoci politike i svih drugih dešavanja, a ispada da se najviše oni kažnjavaju. Krivi su oni koji su nas doveli u ovakvo stanje, ali prije formiranja nove vlasti, mislim da se ništa ne može učiniti”, smatra Dobrača.

Priredio(la):