TUZLARIJE - D O S J E

15.01.2015.
Drugi izlaz na more ili očuvanje dobrih odnosa s Crnom Gorom
Tuzlarije


Intelektualci BiH zatražili su od državnih parlamentaraca usvajanje Prijedloga rezolucije o Sutorini. Tim prijedlogom traži se da Predstavnički dom ocijeni neprihvatljivim, neutemeljenim i štetnim Prijedlog ugovora o granici između BiH i Crne Gore koji je utvrdilo Vijeće ministara BiH, a prema kojem bi Sutorina trebala trajno ostati u sastavu Crne Gore.


videoprilog Merile Dizdarević (Dnevnik 2)


Drugi izlaz na more ili očuvanje dobrosusjedskih odnosa sa Crnom Gorom politička je dilema koja će ovog četvrtka biti pred državnim parlamentarcima. Stav akademske zajednice je jasan - Sutorina je bh. vlasnistvo, koje je Crna Gora uzurpirala, što potvrđuju i historijske činjenice te apeluju na zastupnike.

Ibrahim Bušatlija poručuje da se ne smije prestatti tretirati ovaj prostora - ili ćemo ga izgubiti.

Drugi izlaz na more Vijeće ministara BiH na svoju je štetu prepustilo Crnoj Gori. Od državnih parlamentaraca akademska zajednica očekuje ozbiljniji pristup rješavanju ovog pitanja.

"Moraju objasniti zašto dižu ruke ili, ako nemaju argumenat, moraju biti pravi političari i kazati da ovo storniramo dok se sve to ne istraži, a mi to i tražimo", kaže Muriz Spahić, predsjednik Udruženja geografa BiH.

Crna Gora nema relevantnih dokaza da je Sutorina u njihovom vlasništvu, samo su neki argumenti kojima se vode predstavnici akademske zajednice. Neprihvatljiva im je potvrda Sutorine kao crnogorske teritorije te podvlače da BiH ni na koji drugi način osim pravnim sredstvima neće ići u borbu za ovaj prostor.

"Mi možemo potpisati međunarodni ugovor sa Crnom Gorom samo ako se izvrši povrat Sutorine i to ratifikuje njihov parlament. Ako to ne urade, mi moramo ići pred sud", istakao je Suad Kurtćehajić, profesor na FPN-u u Sarajevu.

Parlamentarci moraju prepoznati činjenicu da odbijanjem rezolucije BiH ne gubi samo dio zemlje već značajan ekonomski i turistički potencijal. Za sada je izvjesno kako je BiH bez sutorinskog izlaza na more, no hoće li zauvijek tako i ostati ili će tražiti stav međunarodnog suda, zavisi od glasanja parlamentarca.

Priredio(la): FTV