TUZLARIJE - D O S J E

11.01.2015.
SIPA: Neutemeljeni pritisci za smjenu Jovana Ilića
Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) sva postavljenja vrši u skladu s relevantnim zakonskim propisima i neće podleći bilo kakvim pritiscima za smjenu određenog policijskog službenika, a koji nisu utemeljeni u zakonu i koji se zasnivaju na argumentaciji koja nema zakonsko utemeljenje, navodi se u odgovoru SIPA-e na zahtjev Udruženja „Žene Srebrenice“ za smjenu Jovana Ilića, policijskog službenika SIPA-e, raspoređenog na radno mjesto šefa Odsjeka za istraživanje ratnih zločina i krivičnih djela kažnjivih po međunarodnom humanitarnom pravu u Regionalnoj kancelariji Tuzla.

Tuzlarije


- Naš zahtjev smo poslali na četiri, pet adresa. Jedino smo dobili odgovor od Državne agencije za istragu i zaštitu koji je potpisao Goran Zubac. Niko nam više nije odgovorio. U ovom odgovoru ne spominju ni spisak - kazala je Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja „Žene Srebrenice“.

Podsjećanja radi, kako je ranije kazala Ćatić, na zahtjev visokog predstavnika u BiH, Vlada RS je formirala Komisiju koja je sačinila spisak sa imenima 810 ljudi, pripadnika vojske i policije RS koji su učestvovali u zločinima vezanim za Srebrenicu.

SIPA je u odgovoru Udruženju „Žene Srebrenice“ navela da se radno-pravni status policijskih službenika SIPA-e uređuje u skladu sa Zakonom o policijskim službenicima BiH i Zakonom o radu u institucijama BiH.

Dalje je SIPA navela da svi policijski službenici prolaze sigurnosne provjere koje uključuju i njihovu prošlost i utvrđuje se da li ima smetnji za postavljenje na konkretno radno mjesto, odnosno za pristup tajnim podacima određenog stepena.

Provjere, kako dalje piše u odgovoru SIPA-e, provode se u skladu sa odredbama Zakona o zaštiti tajnih podataka, a za navedeno mjesto provjere je provodila Obavještajno-sigurnosna agencija BiH.

Provođene su provjere i za policijskog službenika Jovana Ilića, te nije utvrđeno postojanje sigurnosne smetnje za njegovo raspoređivanje na navedeno radno mjesto, piše u odgovoru SIPA-e.

- Mi nećemo odustati. Danas je nedjelja, nismo išli pred SIPA-u, ali ćemo i dalje nastaviti vršiti pritisak protiv svih tih, bar koji se nalaze na ovom spisku - poručila je Ćatić.

Priredio(la): Fena