TUZLARIJE - D O S J E

19.01.2015.
Saopštenje Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH
Izvještaj Komisije koju je predvodio Omer Kulić plagijat je Izvještaja iz 2004. godine
Tuzlarije


Nakon što je Direkcija za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA) izvršila cjelovitu i sveobuhvatnu analizu Izvještaja o nesreći zrakoplova u kojoj je 2004. godine poginuo predsjednik Makedonije Boris Trajkovski Komisije koju je predvodio gospodin Omer Kulić, a radi zaštite digniteta Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH i Komisije koja je 2004. godine provela istragu, BHDCA želi da obavijesti javnost BiH da je Završni izvještaj koji je sačinila Komisija koju je predvodio gospodin Kulić plagijat „Završnog izvještaja o ispitivanju nesreće aviona Beechraft Super King Air 200, registarske oznake Z3-BAB, Mostar od 26.02.2004. godine“, koji je objavljen 05.05.2004. godine, a utvrđeni uzrok nesreće je upravo onaj koji je utvrdila komisija 2004. godine, te da je napravljeno niz materijalnih i proceduralnih propusta, kako prilikom formiranja same Komisije, tako i u njenom radu, te prezentaciji Izvještaja.

Naime, u Završnom izvještaju Komisije iz 2004. godine navedeno je da je uzrok nesreće: „Proceduralna greška u prilazu za slijetanje, po visini i mjestu, na aerodromu Mostar u kontroliranom letu (Controlled flight into terrain-CFIT)“, dok je isto, samo drugim riječima, predočila i Komisija koju je predvodio gospodin Omer Kulić: „Snižavanje ispod minimalne visine snižavanja (minimum descent altitude-MDA) 1810 stopa, publikovane za proceduru za neprecizni prilaz za slijetanje na aerodrom Mostar: 1.06 Mostar-LQMO, VOR/DME RWY 34 (Jeppesen 13-1), u kontroliranom letu (Controlled Flight Into Terrain-CFIT)“.

Pored ove činjenice, ekspertizom Izvještaja Komisije koju je predvodio gospodin Kulić, BHDCA je utvrdila i niz drugih propusta, kako u radu same Komisije, tako i u samom Izvještaju, kao i pri njegovoj prezentaciji javnosti, kako u BiH, tako i u Makedoniji. Predmetna Komisija nije ispoštovala nijedan standard naveden u ICAO Aneks 13, prekršila je i odredbe člana 109. stav 2 Zakona o zrakoplovstvu BiH, te napravila niz drugih proceduralnih i materijalnih propusta.

Kako je predviđeno da se nove istrage o uzrocima zrakoplovnih nesreća formiraju samo i isključivo ukoliko se pojave novi i značajni dokazi, stručne službe BHDCA, analizirajući Izvještaj Komisije koju je predvodio gospodin Kulić, nigdje nisu mogle pronaći nove i značajne dokaze niti njihovo ispitivanje. Na osnovu toga, Komisija koju je predvodio gospodin Omer Kulić, je sprovela REVIZIJU „Završnog izvještaja o ispitivanju nesreće aviona Beechcraft Super King Air 200, registarske oznake Z3-BAB, Mostar, 26.02.2004. godine“, koji je objavljen 05.05.2004. godine, što nije predviđeno nijednim međunarodnim standardom.

Plagirani Završni izvještaj je sačinjen sa jednim jedinim ciljem, da se diskredituje Komisija koja je ranije sprovela istragu, a čiji rezultati su negdje doslovno prepisani, a negdje su samo na drugačiji način izrečeni i, kao takvi, nalaze se u 80% teksta novog Izvještaja. Ključna razlika između plagiranog Završnog izvještaja i Završnog izvještaja koji je objavljen 05.05.2004. godine, leži u javnom objavljivanju dokaza i podataka od strane „senzacionalističke komisije“, što je u potpunosti protivno međunarodnim standardima i domaćim propisima.

Na osnovu gore navedenog, BHDCA konstatuje da su oba izvještaja utvrdila isti uzrok nesreće, te javno postavlja sljedeća pitanja:

1) Zbog čega je otvorena nova istraga?

2) Zbog čega je istraga trajala neprimjereno dugo (od 13.05.2013. do 29.11.2014)?

3) Zbog čega je ova istraga koštala 160.000 eura, kako je u medijima izjavio glavni istražitelj gospodin Omer Kulić?

4) Ko je platio ili treba platiti troškove istrage i kome je to plaćeno?

Analizu Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH o Izvještaju komisije koju je predvodio gospodin Kulić možete preuzeti OVDJE.

Završni izvještaj o ispitivanju nesreće aviona Beechraft Super King Air 200, registarske oznake Z3-BAB, Mostar od 26.02.2004. godine, koji je objavljen 05.05.2004. godine možete preuzeti OVDJE.

Priredio(la):