TUZLARIJE - D O S J E

23.01.2015.
MMF: Nove tranše kredita BiH nema do daljeg
Tuzlarije


Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda krajem januara neće razmatrati novu tranšu kredita BiH, kako je ranije najavljeno, izjavio rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Ruben Atoyan.

Atoyan je rekao da misija MMF-a za BiH nije u poziciji da preporuči Izvršnom odboru ove finansijske institucije razmatranje osmog pregleda po stand-by aranžmanu, zbog "nedovoljnog napretka u pogledu preostalih pitanja".

"Trenutno smo u procesu planiranja misije koja bi sa vlastima vodila razgovore u okviru konsultacija po Članu 4. Riječ je o konsultacijama koje su obavezne za sve članice MMF-a", kaže Atoyan.

On je naveo da će ove konsultacije pružiti priliku da MMF napravi širu ocjenu ekonomskih dešavanja i politika u BiH.

Misija MMF-a, koju je predvodio Ron van Roden, boravila je od 3. do 12. decembra prošle godine u BiH, s ciljem nastavka razgovora u okviru osmog pregleda po stand-by aranžmanu.

Izvršni direktori MMF-a su 26. septembra 2012. godine odobrili zahtjev BiH u vezi s dvogodišnjim stand-by aranžmanom.

Kombinovani šesti i sedmi pregledi zaključeni su 30. juna, kada je, takođe, odobreno uvećanje stand-by aranžmana za oko 95, 7 miliona eura, da bi BiH ispunila urgentne potrebe platnog bilansa izazvane katastrofalnim poplavama koje su pogodile BiH u maju.

Zaključenje pregleda i uvećanje programa omogućili su doznačavanje iznosa od 191, 4 miliona eura.

Priredio(la): FTV/Srna