TUZLARIJE - D O S J E

28.01.2015.
Javna rasprava o Sutorini 24. februara
Tuzlarije


Javna rasprava o pitanju statusa Sutorine na osnovu zaključka Predstavničkog doma sa sjednice 15. januara, a povodom Prijedloga rezolucije o Sutorini, predlagača poslanika Denisa Bećirovića bit će održana 24. februara u Sarajevu.

Ovo je danas na sjednici u Sarajevu odlučila Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Ovom rezolucijom traži se da Predstavnički dom ocijeni neprihvatljivim, neutemeljenim i štetnim Prijedlog ugovora o državnoj granici između Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Suština rezolucije jest da se ozbiljno otvori pitanje Sutorine te da se ulože napori da bi se utvrdile sve pravne, historijske, geografske i ekonomske činjenice u vezi s tim pitanjem.

Tako bi, nakon 70 godina, u Parlamentanoj skupštini bilo otvoreno to pitanje jer "postoje brojne činjenice i argumenti koji govore da je to dio države BiH".

Predsjedavajući komisije Željko Komšić ocijenio je da je u javnoj raspravi bitan međunarodni javnopravni aspekt, zbog čega stručnjaci u ovoj oblasti trebaju biti učesnici rasprave.

Zaključeno je da javnoj raspravi trebaju prisustvovati predstavnici institucija BiH, među kojima su Predsjedništvo BiH, Ministarstvo vanjskih poslova BiH, Ministarstvo civilnih poslova - kazao je Komšić.

Iako je Komšić dodao da u javnoj raspravi trebaju učestvovati i svi poslanici, članovi komisije Lazar Prodanović (SNSD) i Nikola Lovrinović (HDZBiH) kazali su da neće učestvovati u javnoj raspravi jer nisu sigurni da će ona pomoći.

Trebamo imati stav Predsjedništva BiH i Vijeća ministara BiH prije javne rasprave - naveo je Prodanović.

Član komisije Šefik Džaferović (SDA) istakao je da su Kruševica i Sutorina na čudan način izuzete iz teritorije BiH.

Javna rasprava nam treba, jer javnost BiH mora znati kako stvari stoje - kazao je Džaferović, navodeći da „u taj proces ne bismo trebali ulazili ukoliko ćemo pretrpjeti veću štetu od one koju sada imamo”.

Učesnici javne rasprave, smatra, trebaju biti Komisija za državnu granicu, uposlenici Ustavnog suda i ugledni profesori s Pravnog fakulteta.

Priredio(la): FTV/FENA