TUZLARIJE - D O S J E

24.01.2015.
Escitalopram, tramadol/paracetamol i eskontral direkt
Od ponedjeljka se povlače tri lijeka iz prodaje
Tuzlarije
Foto: Ilustracija


Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH u ponedjeljak, 26. januara, privremeno će povući iz prodaje lijekove "escitalopram", "tramadol/paracetamol" i "eskontral direkt" od pet miligrama, zbog odstupanja načela dobre kliničke prakse, potvrđeno je Srni u ovoj agenciji.

Tatjana Ponorac iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH rekla je Srni da su u BiH registrovana samo ova tri lijeka od devet koji su povučeni sa tržišta u Hrvatskoj zbog odstupanja načela dobre kliničke prakse.

Ona je pojasnila da se ovi lijekovi ne povlače iz bezbjednosnih razloga, već zato što je to naložila Evropska agencija za lijekove, jer je inspekcija Francuske agencije za lijekove utvrdila neka odstupanja u protokolima njihovog kliničkog ispitivanja kada su bili u postupku registracije.

Hrvatska je povukla sa tržišta Belupov "alerdin" /od 2, 5 mg i 5 mg/, Farmasovovi "escitalopram" /10 mg/ i "tramadol/paracetamol" /37, 5 mg/325 mg/, JGL-ov "eskontral direkt" /2, 5 mg i 5 mg/, Alkaloidov "eexocef" /200 mg/, Fidifarmov "sinalerg" /5 mg/ i Sandozov "vazidin" /35 mg/.

Klinička ispitivanja, na osnovu kojih su ti lijekovi dobili odobrenje da budu stavljeni u promet, u Hrvatskoj agenciji objašnjavaju da je proveo GVK Biosciences u Hajderabadu u Indiji, gdje inspekcijom uočeno odstupanje od načela dobre kliničke prakse.

Riječ je o privremenoj obustavi koja će biti na snazi dok nosioci odobrenja ne dostave nove podatke, odnosno provedu nova ispitivanja na drugim ispitivačkim mjestima.

HALMED potvrdio da "Vazidin" nije lansiran na tržište

Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) dopunila je u subotu ranije priopćenje o obustavi stavljanja u promet devet lijekova i potvrdila kako se Sandozov "Vazidin", koji se našao među tim lijekovima, nikada nije lansirao na tržište, već je samo registrovan.

Kompanija Sandoz demantovala je vijest o povlačenju "Vazidina" iz apoteka, pojašnjavajući da taj lijek još nije stavila na tržište, što je HALMED danas i potvrdio.

HALMED ističe da se, "uz privremenu obustavu stavljanja u promet predmetnih lijekova, oni lijekovi koji se nalaze na tržištu povlače se iz prometa do nivoa apoteka".

Priredio(la): FTV/Srna