TUZLARIJE - D O S J E

30.01.2015.
Na prijedlog akademika Husrefa Tahirovića
BiH dobila još jednog Pravednika među narodima

Na prijedlog akademika Husrefa Tahirovića od jula 2013. godine Memorijalna ustanova za žrtve i heroje holokausta „Jad Vašem“(Yad Vashem – The Holocaust Martyrs´ and Heroes´ Remembrance Authority) iz Izraela je 2014. godine dr. Stanku Sielskom posthumno dodijelila medalju „Pravednik među narodima“ jer je kao kao ravnatelj Zavoda za suzbijanje endemskog sifilisa u Banjaluci, u toku II svjetskog rata, učestvovao u spašavanju ljekara Jevreja iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine rizikujući vlastiti život.


Tuzlarije

Dr. Stanko Sielski bio je veliki zaljubljenik Bosne.
Rođen je 1891. godine u Gračanici u porodici poljskog porijekla. Gimnaziju je završio u Travniku, a nakon mature, 1910. godine upisao je studij medicine u Beču, gdje je dvije godine istovremeno učio slikarstvo i istoriju umjetnosti. Na Medicinskom fakultetu je diplomirao 1919. godine. Gotovo sav radni vijek dr. Stanko Sielski proveo je u Bosni i Hercegovini. Radio je u Prozoru, Konjicu, Mrkonjić -Gradu, Zenici, Travniku, Bihaću, Banja Luci, Sarajevu i Tuzli, u kojoj je radio kao šef Sanitarno - epidemiološke stanice sve do svoje smrti.
Iako je radio uglavnom u manjim mjestima, to mu nije smetalo da se živo interesuje za savremena zbivanja u medicini i da baš u tim malim bosanskim gradovima nalazi objekte za zadovoljenje svojih raznolikih istraživačkih poriva, objekte koji su nekada bili bliski, a nekada potpuno oprečni ljekarskoj praksi. Umro je u 1958. godine u 68. godini života u Zagrebu, gdje je i sahranjen na groblju Mirogoj.


Predsjednik ANUBiH,
akademik Miloš Trifković

Priredio(la):