TUZLARIJE - D O S J E

30.01.2015.
Reakcije žrtava genocida nakon presude izrečene u Hagu
Mašić: Sve ih je trebalo kazniti doživotnim zatvorom
Žalbeno vijeće Haškog tribunala potvrdilo je danas prvostepene presude petorici oficira takozvane Vojske Republike Srpske optuženih za genocid nad Bošnjacima u Srebrenici u ljeto 1995. godine te je potvrdilo kazne Vujadinu Popoviću, Ljubiši Beari, Draganu Nikoliću i Vinku Pandureviću.

Sud je Radivoju Miletiću ukinuo kaznu od 19 godina te izrekao novu od 18 godina.

Pretresno vijeće, u prvostepenom postupku, osudilo je Vujadina Popovića i Ljubišu Bearu na doživotni zatvor, Dragu Nikolića na 35, Radivoja Miletića na 19 i Vinka Pandurevića na 13 godina zatvora.

Predstavnice Udruženja „Žene Srebrenice“ iz Tuzle dočekale su presudu u prostorijama ovog Udruženja.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Habiba Mašić je u izjavi za Tuzlarije kazala:„Nemam komentara, više nas ne može ništa iznenaditi. Sve ih je trebalo kazniti doživotnim zatvorom. Nama žrtvama samo dižu pritisak. Počinili su genocid, jedne puštaju, jedni umiru, a za neke tačke budu oslobođeni“.

Tuzlarije


- Neke tačke su im dodali, neke oduzeli, jednom su kaznu smanjili za godinu dana, dok su drugom potvrdili kaznu od 13 godina zatvora. Njemu je također trebala biti izrečena doživotna robija. Više ne znam šta bih kazala, makar su došli pred lice pravde i da se zna da su zločin počinili. Jedino smo s tim zadovoljni – kazala je Rejha Avdić iz Udruženja „Žene Srebrenice“ Tuzla.

Naza Hasanović je za naš portal rekla da je iznenađena nekim presudama i da je očekivala doživotne kazne zatvora i za Radivoja Miletića, Dragana Nikolića i Vinka Pandurevića.

- Toliko se svaki put potresemo gledajući suđenja da ni sama ne znam šta bih rekla. Posebno sam iznenađena presudom Pandureviću jer je moj muž strijeljan u Kozluku, a on se dovodi u vezu upravo sa tim zločinom – kazala je Hasanović.

Pogledajte kako su žene Srebrenice pratile tok izricanja presude i njihove reakcije na kazne.Reakcije na presudu stigle su i iz Koalicije "Prvi mart". Oni upozoravaju da je Završni izvještaj Komisije za istraživanje događaja u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine "imenuje 810 lica-saučesnika u počinjenom zločinu genocida, a da je nedavno u javnost izašao spisak s imenima njih 400 koji i danas rade kao službenici u različitim javnim službama, te da kroz to treba posmatrati i vijesti o presudama iz Haškog tribunala".

- Presude, poput ove današnje Ljubiši Beari i Vujadinu Popoviću, značajne su za svijest o počinjenom zločinu na globalnoj razini, ali nas događaji u lokalnoj zajednici, poput imenovanja i izbora lica koja su pružala podršku haškim optuženicima na visoke pozicije u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, upozoravaju da je sistem još živ, da nema suočavanja sa zločincima, te da živimo stanje u kojem je faktičko stanje uspostavljeno genocidom prihvaćeno, samo što se o tome još uvijek šuti - kazao je Almir Salihović, koordinator "Prvog marta", saopćeno je iz te koalicije.

S.P.

Priredio(la):