TUZLARIJE - D O S J E

30.01.2015.
Crveni meteoalarm u BiH: Upozorenje na olujni vjetar
Tuzlarije


Meteoalarm je izdao crveno upozorenje do 20 sati za Hercegovinu i zapadnu Bosnu zbog obilnih padavina, a u cijeloj BiH očekuju se jaki i olujni udari vjetra.

Očekivana količina padavina u Hercegovini je 40 do 80 litara po metru kvadratnom, lokalno i do 110 litara. U zapadnim područjima Bosne očekivana količina padavina je od 30 do 60 litara po metru kvadratnom.

Vjetar će biti jak sa olujnim udarima, južnog i jugozapadnog smjera. Poslijepodne vjetar će biti postepeno u slabljenju.

Jutarnja temperatura zraka većinom će iznositi između 0 i 5 stepeni, a na jugu Hercegovine od 5 do 9. Najviša dnevna temperatura zraka većinom će se kretati između 6 i 11 stepeni.

***

Žuto upozorenje:
Vrijeme može biti potencijalno opasno. Vremenski fenomeni koji su prognozirani nisu neuobičajeni, ali je potreban oprez ako se namjeravaju provoditi aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku. Treba se nastaviti informirati o očekivanim meteorološkim uvjetima i savjetuje se ne poduzimati nepotrebni rizik.

***

Narandžasto upozorenje:
Vrijeme je opasno. Prognozirani su vremenski fenomeni lošeg vremena. Velika je vjerojatnost da će se dogoditi štete. Treba biti vrlo obazriv i redovito informiran o detaljima očekivanih meteoroloških uvjeta. Treba biti svjestan rizika koji može biti neizbježan.

***

Crveno upozorenje:
Vrijeme je izuzetno opasno. Iznimno intenzivan meteorološki događaj je prognoziran. Velika šteta i nezgode su moguće na velikom području, i to u većini slučajeva s opasnošću po život. Često se informišite o očekivanim meteorološkim uvjetima i rizicima. Slijedite naredbe i savjete koje izdaju državna tijela i budite spremni nazvanredne mjere.

Priredio(la):