TUZLARIJE - D O S J E

29.01.2015.
U Mostaru održana tribina
Ravnopravna raspodjela PDV-a kao međukantonalna inicijativa
Tuzlarije


Danas je u amfiteatru Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru održana međukantonalna tribina o ravnopravnosti građana Federacije BiH u raspodjeli javnih prihoda. Organizatori tribine su bili mostarska građanska udruga Vrisak i potpisnici Tuzlanske inicijative.

Tuzlarije


Osuda diskriminacije većine građana FBiH od danas i zvanično nije više samo tuzlanska, te postaje inicijativa svih kantona protiv diskriminacije u pripadnosti javnih prihoda.

Prisutnima su prezentirani rezultati istraživanja vođenih u Mostaru i Tuzli. Posebno je apostrofirana građanska dimenzija inicijative uz zahtjev da se ista ne politizira po bilo kakvim stranačkim, nacionalnim, religijskim, regionalnim ili drugim matricama.

Tuzlarije


Ujedinjeni oko pitanja koja podjednako i na isti način diskriminiraju pripadnike svih društvenih kolektiviteta u FBiH, organizatori su zaključili da se sustavno ekonomski diskriminira većina kantona i građana FBiH i ponovili zahtjev za ukidanjem diskriminirajućih koeficijenata po kojim su građani dva kantona dvostruko vrijedniji od ostalih građana FBiH.

Najavljeno je naredno okupljanje u Tuzli, kao i promocija inicijative prema ostalim kantonima. Učesnici su iznijeli podatke koji dokazuju posljedice ekonomske neravnopravnosti, kao i stav da bi rješavanje ovog krupnog i nespornog problema potencijalno relaksiralo odnose u našem društvu i potaklo rješavanje drugih teških pitanja u interesu građana.

Tuzlarije


U ime Tuzlanske inicijative govorili su profesori Zlatan Begić i Edin Delić, a stavove Udruge Vrisak prezentirao je Vedran Arapović.

Vezani tekst:

Pristupi Tuzlanskoj inicijativi

Priredio(la):