TUZLARIJE - D O S J E

03.02.2015.
U BiH se još traga za osam hiljada žrtava agresije i genocida
Međunarodna komisija za nestale (ICMP) danas je u Tuzli predstavila obiman izvještaj naslova “Osobe nestale usljed oružanih sukoba tokom 1990-ih: Pregled stanja” koji govori o nastojanjima da se pronađu i identificiraju nestale osobe iz Bosne i Hercegovine.

Tuzlarije


Ovaj izvještaj daje prikaz koraka koji su načinjeni u pravcu osnaživanja porodica nestalih osoba i uspostave institucija koje će dogoročno nastaviti traganje za nestalim, ali i naučnih inovacija koje su napravile ogromne napretke u broju identifikacija. Dokument također daje uvid u to kako je proces traganja za nestalim osobama evoluirao, kao i jasan prikaz svih institucija koje su uključene, pregled rezultata koji su do sada ostvareni i koraka koji se trebaju načiniti u budućnosti.

U BiH do sada je pronađeno i identifikovano blizu 70% ukupnog broja nestalih osoba tokom agresije na našu zemlju. Nijedna poratna zemlja nije postigla takav uspjeh u rješavanju pitanja nestalih osoba.

- Izvještaj otklanja nejasnoće te na pristupačan način predstavlja činjenice te daje jasne preporuke o tome šta je sve neophodno uraditi. Gotovo 23.000 od procijenjenih 30.000 osoba nestalih usljed rata u BiH je pronađeno i identifikovano – rečeno je na današnjem skupu.

Opširnije o ovom izvještaju za naš portal govori Matthew Holliday, Šef programa za zapadni Balkan Međunarodne komisije za nestale (ICMP).BiH mora ostati predana traženju preostalih oko 8.000 osoba nestalih uslijed agresije osiguravajući da institucije BiH, uključujući Institut za nestale osobe BiH i Tužilaštvo BiH nastave biti snažni i uključeni.

Hajra Ćatić, 20 godina nakon genocida u Srebrenici, i dalje traga za kostima svoga sina Nine.Na današnjem skupu također je rečeno kako BiH mora u potpunosti implementirati Zakon o nestalim osobama koji podrazumijeva i Centralnu evidenciju nestalih osoba (CEN) te Fond za potporu porodicama nestalih.

Tuzlarije


Nakon Sarajeva i Tuzle, izvještaj “Osobe nestale usljed oružanih sukoba tokom 1990-ih" će biti predstavljen u Brčkom i Banja Luci.

S.P.

Priredio(la):