TUZLARIJE - D O S J E

11.02.2015.
Prognoza vremena i stanje na putevima
Tuzlarije


U većem djelu Bosne pretežno oblačno vrijeme sa susnježicom i kišom, a u višim područjima sa snijegom. U Hercegovini vedro uz mjestimično malu oblačnost.

Visina snijega u 07.00 sati (cm): Bjelašnica 263, Kupres 87, Han Pijesak 65, Ivan-sedlo 43, Bihać 40, Bosanski Novi 30, Gacko 25, Sokolac 24, Mrkonjić Grad 22, Sanski Most 21, Doboj i Gradačac 20, Sarajevo 18, Srebrenica 15, Tuzla 13, Bugojno 12, Bosanska Gradiška, Jajce i Nevesinje 11, Banja Luka 8, Prijedor 6, Bijeljina i Rudo 3.

Temperature zraka u 07.00 sati: Bjelašnica -9 stepeni, Ivan-sedlo i Kupres -2, Sokolac -1, Sarajevo 0, Banja Luka, Bihać, Bugojno, Doboj, Jajce, Sanski Most, Srebrenica i Tuzla 1, Bijeljina, Drvar, Goražde, Gradačac, Livno, Prijedor, Zenica i Zvornik 2, Trebinje 4, Mostar i Stolac 8 stepeni.

U Bosni se danas očekuje pretežno oblačno vrijeme sa susnježicom ili slabim snijegom prijepodne, a samo ponegdje u sjeverozapanim područjima moguća je i slaba kiša. Tokom dana, pretežno oblačno i uglavnom bez padavina. U Hercegovini, prijepodne vedro, a tokom dana mjestimično uz malu oblačnost. Vjetar u Bosni slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera, a u Hercegovini umjerena do pojačana bura. Najviša dnevna temperatura od -2 do 4, na jugu do 10 stepeni.

Biometeorološke prilike danas su nešto povoljnije u odnosu na protekle dane.

Postepena stabilizacija pozitivno će djelovati na većinu stanovništva, a tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata, s odmicanjem dana trebale bi se umanjiti.

U centralnim dijelovima zemlje i na istoku, usljed zadržavanja naoblake i povremenih padavina, pozitivni efekti poboljšanja vremena najkasnije će doći do izražaja.

Opšta slika će biti ljepša u Hercegovini i Krajini, mada će na jugu bura kvariti ugođaj, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH.

Stanje na putevima
U većem dijelu BiH u nižim predjelima, pretežno mokar ili vlažan kolovoz, dok u višim predjelima ima ugaženog snijega, a na pojedinim dionicama i poledice.

Usljed jakog vjetra snježnih nanosa ima mjestimično na putevima: Drvar-Bosanski Petrovac, Bosanski Petrovac-Lanište, Kupres-Š uica-Livno i Priluka-Glamoč. Na pojedinim dionicama i vidljivost je jutros smanjena zbog magle, a izdvaja se magistralni put Glamoč-Mlinište gdje je vidljivost smanjena ispod 50 metara.

Zbog učestalih odrona skreće se pažnja na puteve: Jablanica-Mostar, Banja Luka-Teslić, Dobro Polje-Miljevina-Brod na Drini, Mrkonjić Grad-Crna Rijeka i Turbe-Skender Vakuf-Karanovac.

Savjetuje se vozačima da voze opreznije, da vožnju prilagode trenutnim uvjetima i stanju na putevima, te da na put ne kreću bez zimske opreme.

Na graničnim prijelazima nema dužih zadržavanja.

Radovi – Magistralni putevi

M-4
Tuzla-Š ićki Brod, u naselju Drežnik, u toku je sanacija kolovoza saobraća se obilaznicom u neposrednoj blizini mjesta izvođenja radova.
Simin Han-Kalesija (u Babajićima) zbog aktiviranog klizišta obustavljen saobraćaj. Alternativni pravac je preko Dubrava.
M-6
Ljubuški-Čapljina (na izlazu iz Ljubuškog) izvode se sanacioni radovi, saobraća se naizmjeničnim propuštanjem vozila (postavljeni semafori).
M-16
Jajce Banja Luka (Lučina) zbog klizišta, saobraćaj se odvija usporeno, jednom trakom.
M-17
Doboj-Š ešlije zbog izlaska građevinskih mašina i vozila angažovanih na izgradnji autoputa do kraja godine dolazi do povremenih kraćih obustava saobraćaja (do 15 minuta) radnim danima i subotom od 07.00 do 17.00 sati, a nedjeljom od 07.00 do 13.00 sati.
M-18
Tuzla-Bijeljina-u mjestu Požarnica (zbog klizišta) saobraća se usporeno-jednom trakom. U Seljublju je na snazi zabrana saobraćaja za vozila preko 3, 5 tone.
Brod na Drini-Š ćepan Polje-zabrana za vozila ukupne mase iznad 12 tona i duža od 8 metara.

Regionalni putevi

R-413a Travnik-Galica, zbog snježnih lavina potpuno je obustavljen saobraćaj.
R-403a Kamenica-Tržačka Raštela (u naselju Gata) zbog sanacije klizišta na snazi je zabrana saobraćaja za vozila preko 30 tona (osim autobusa i cisterni za prevoz mlijeka).
R-419 Mihalji-Blidinje zabranjen je saobraćaj za sva vozila (snježni nanosi).
R-445 Bilješevo-Kakanj, zbog klizišta saobraća se usporeno-jednom trakom, saopćeno je iz BIHAMK-a.

Priredio(la):