TUZLARIJE - D O S J E

11.02.2015.
Mirni protest žena Srebrenice
Begović: Već dvadeset godina tražimo istinu i pravdu
Udruženje građana "Žene Srebrenice" organiziralo je danas u Tuzli, kao i svakog 11. u mjesecu, mirnu protestnu šetnju u znak sjećanja na 11. juli 1995. godine kada se dogodio genocid u Srebrenici.

Ovo udruženje navodi da će se 11. jula ove godine navršiti 20. godina od genocida u Srebrenici koji su počinili JNA, vojska i policija manjeg bh.entiteta, a zločinci se još slobodno kreću.

Tuzlarije


Masovne i sekundarne grobnice, kako ističu, još nisu ekshumirane, posmrtni ostaci još nisu pokupljeni po vrletima manjeg entiteta, jer mnogi prostori nisu deminirani, a većina posmrtnih ostataka neidentifikovana.

- Organizacija Ujedinjenih nacija, Evropska unija, svijet, nikada neće sprati ovu crnu mrlju iz historije čovječanstva, a mi, porodice čiji su članovi na najbrutalniji način pobijeni, iz “Zaštićene zone Srebrenica” nećemo nikada zaboraviti ni oprostiti – poručuile su članice Udruženja "Žene Srebrenice".

Poslušajte šta je u izjavi za medije kazala Nura Begović iz Udruženja „Žene Srebrenice“.Podršku majkama Srebrenice danas su pružili učenici Behram-begove medrese, članice Demokratske fronte i SDA Tuzla, Asocijacija žena Medžlisa Islamske zajednice Tuzla, a i učesnici projekta ”Latinska ćuprija” koji se realizuje u povodu obilježavanja 100 godina od Prvog svjetskog rata. Učesnici ovog projekta su profesori i učenici iz Švedske i Bosne i Hercegovine.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Nakon protesta, u Čaršijskoj džamiji je poklonjena hatma-dova za žrtve genocida u Srebrenici.

S.P.

Priredio(la):