TUZLARIJE - D O S J E

19.02.2015.
Accuweather objavio sezonsku prognozu za proljeće u Europi
BiH u zoni povećane opasnosti od poplava
Tuzlarije


Poznata američka privatna meteorološka kompanija Accuweather objavila je danas sezonsku prognozu za proljeće 2015. godine (mart, april, maj) u Europi. Prognozu je potpisao meteorolog Eric Leister, čiji originalni tekst možete pogledati na ovoj adresi.

Podsjetimo da je riječ o sezonskoj prognozi, a one imaju svoja ograničenja. Takođe, Accuweather je, iako to ne mora ništa značiti, jedini prilično precizno i točno predvidio kakvo će ljeto 2014. biti u Europi.

Nakon prošlogodišnjih poplava imamo razloga da budemo zabrinuti jer se naši krajevi nalaze u "zoni" za koju Accuweather predviđa da će biti hladnija s više padavina od prosjeka.

Područje koje bi moglo biti pogođenom poplavama proteže se od središnjeg i južnog dijela Italije, preko Balkanskog poluotoka, do Slovačke i Mađarske na sjeveru te na jugu do Grčke i zapadne Turske. Povećanoj opasnosti od poplava će doprinijeti i topljenje velikih količina snijega na Dinaridima i Karpatima u drugom dijelu proljeća. Za navedeno se područje tijekom proljeća očekuje više oborina od klimatološkog proljeća. U rano proljeće u planinama istočne Europe se očekuje i snijeg.

Sezonska prognoza temperatura u proljeće 2015. Područja označena sa „BELOW“ bi trebala biti hladnija, a ona označena sa „ABOVE“ toplija od prosjeka.

Tuzlarije


Sezonska prognoza količine padavina

Tuzlarije

Priredio(la): Accuweather&crometeo