TUZLARIJE - D O S J E

22.02.2015.
Veći broj slučajeva porodičnog glasanja na izborima u Kalesiji i Živinicama

TuzlarijeGlasanje na današnjim prijevremenim izborima za načelnike opština Kalesija i Živinice na većini posmatranih biračkih mjesta protiče bez većih smetnji, uz manji broj uočenih nepravilnosti.
Zabrinjava podatak da su na čak 52% posmatranih biračkih mjesta zabilježeni slučajevi tzv. porodičnog glasanja (više osoba u kabini za glasanje).

Na biračkom mjestu 080A010B u mjestu Lipovice u opštini Kalesija birači se organizovano dovoze na glasanje sa nekoliko putničkih automobila. Na dva biračka mjesta u Živinicama zabilježeno je više od 6 slučajeva da su birači vraćeni sa biračkog mjesta jer nisu bili na izvodu iz Centralnog biračkog spiska.

Zaprimljena je i jedna telefonska prijava građanke Kalesije koja je prijavila da se u okolini biračkog mjesta u Šerićima u opštini Živinice otvoreno agituje prema biračima da se glasa za jedan politički subjekt.

Četiri mobilna tima Koalicije su do 15:00 sati obišla 23 biračka mjesta i nisu zabilježila nepravilnosti koje mogu utjecati na tok izbornog procesa.
Prema izvještajima posmatrača Koalicije "Pod lupom", primjetan je značajan broj posmatrača političkih subjekata na svim posmatranim biračkim mjestima, u prosjeku tri po biračkom mjestu, što pokazuje zainteresiranost političkih subjekata za regularnost ovih izbora.

Koalicija poziva građane i građanke ove dvije opštine da izađu na izbore jer se biračka mjesta zatvaraju za manje od 3 sata (u 19:00 sati), ali i da prijave eventualneuočene nepravilnosti na broj telefona 033 268 146.

Priredio(la): Koalicija ˝Pod lupom˝