TUZLARIJE - D O S J E

24.02.2015.
Nakon nesreće na PK Dubrave: Pljačka rudnika u prvom planu
Tuzlarije


Nakon nesreće na PK "Dubrave", u kojoj su stradale četiri mlade osobe u trenutku kada su nelegalno iskopavali ugalj, u prvi plan je iskočilo pitanje pljačke rudnika koja je tako očigledna i koju jasno pokazujemo u priloženom videu. Očigledno je da tu pljačku niko ne želi spriječiti.

Video, koji je BHRT dobio iz Tuzle pokazuje koliko je lopova koji, svim mogućim prevoznim sredstvima na koja se može natovariti teret, odvoze rudno bogatstvo iz rudnika i prodaju ga kasnije širom BiH.

U prvom dijelu video snimka “ukinut” je ton jer taj snimak obiluje psovkama, odnosno vulgarnostima i sa tonom bi bio neprikladan za prikazivanje. Autor snimka je vlasnik kuće neposredeno smještene uz loklani put, kojim kradljivci uglja svakodneno prolaze.

Kada su vidjeli da ih neko snima u nelegalnoj radnji, izašli su da se obračunaju, da spriječe dalje snimanje. Ko zna kako bi sve završilo da jedan od ljudi iz kamiona nije spriječio svog kolegu na namjeri da se fizički obračuna sa čovjekom pored čije kuće se odvija učestali nelegalni saobraćaj.



U drugom dijelu snimka imate priliku vidjeti razna prevozna sredstva, od traktora do kamiona, koja odvoze rudno bogatstvo iz rudnika “Dubrava”. Sve se to radi “u po bijela dana”, a niko ne spriječava čistu krađu.

Stotine tona rude na ovaj način odvozi se i prodaje, nešto jeftinije, građanima diljem BiH. Kupci se ne zapitaju zašto je ugalj jeftiniji na kamionima pored puta, od onog na regularnim stovarištima, sretni da mogu “uštedjeti” koju desetinu maraka. Na postave sebi ni pitanje koliko je ugalj čist i koliko je u njemu više jalovine od uglja koja kupuju na stovarištima. Tek kasnije možda shvate da su kupili mačka u vreći.

Sa druge strane, iako je jasno da u krađu uglja idu i oni koji, godinama bez posla i nade da će ga imati, pokušavaju prehraniti svoje porodice, jasno je i da mnogi “međusmjenu” u rudniku koriste za dobru zaradu. Činjenicu da ih niko ne spriječava u tome, mnogi tumače njihovom spregom sa rudnikom, kao i policijom.

A još jedno novo pitanje o kome bi trebalo da se govori je činjenica da su poslanici u Tuzlanskom kantonu povećali svoja primanja za 20 posto u vrijeme dok neki moraju izlagati živote opasnosti kradući ugalj, jer ne vide drugi način kako bi prehranili porodice!

Priredio(la): BHRT