TUZLARIJE - D O S J E

26.02.2015.
Zbog sumnje da je primala mito:
SIPA uhapsila sutkinju Suda BiH Azru Miletić
Tuzlarije


Sutkinja suda Bosne u Hercegovne, Azra Miletić, uhapšena je zbog sumnje da je primala mito u nekoliko predmeta u kojima je sudila.

Miletićevu su, po nalogu Tužilaštva BiH, sinoć uhapsili pripadici SIPA-e, a od jutros se vrše pretresi na više lokacija na području Sarajeva, Bihaća i Tuzle. Osim sutkinje Miletić, policijski službenici SIPA-e uhapsili su Ramu Brkića i Senada Šabića protiv kojih se na Sudu BiH vodi postupak. Sumnjiči se da su upravo ova dvojica optuženih sutkinji Miletić davali mito. Osumnjičeni će tokom dana biti predati postupajućem tužitelju, koji će ih ispitati u svojstvu osumnjičenih, te donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Azra Miletić je, inače, bila sutkinja u Apelacionom odjeljenju Suda BiH.

Ramo Brkić, bivši je komesar Policije Unsko-sanskog kantona, koji je u decembru 2013. osuđen na 11 godina zatvora, Senad Šabić na 10 godina i Satko Kekić na pet godina. Kazna im je izrečena zbog proizvodnje i trgovine drogom, zloupotrebu položaja i korupciju. Presudama Brkiću, Šabiću i Kekiću završeno je suđenje koje je pred Sudom BiH trajalo godinu i po dana. Postupak je pokrenut nakon velike akcije "Kastel" koju je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) provela u decembru 2010. godine. Inspektori su nakon višemjesečne istrage uhapsili 41 osobu, među kojima su policijski funkcioneri i ljudi iz političkog života USK-a.

Vezani tekst:
Ramo Brkić osuđen na 11 godina zatvora

Priredio(la):