TUZLARIJE - D O S J E

06.03.2015.
Potvrđena optužnica protiv Živka Budimira zbog primanja mita za pomilovanje kriminalaca
Tuzlarije


OPĆINSKI sud u Sarajevu potvrdio je danas optužnicu protiv bivšeg predsjednika Federacije BiH Živka Budimira te još pet osoba koje se tereti da su primali mito za pomilovanje kriminalaca, objavio je sud.

U cijelosti je potvrđena optužnica koju je županijsko državno odvjetništvo iz Sarajeva podiglo sredinom siječnja protiv Budimira, njega bivšeg savjetnika Petra Barišića, pomoćnika ministra pravosuđa FBiH Hidajeta Halilovića, nekadašnjeg predsjednika udruge branitelja Sauda Kulosmana, bivšeg federalnog zastupnika Željka Asića i Armina Kulovca. Svi oni se terete za kaznena djela zloporabe službenog položaja ili ovlasti, primanja i davanja dara ili drugih oblika koristi i protuzakonito posredovanje.

Po navodima optužnice Budimir je zajedno s drugim optuženima nakon intervencija različitih osoba, među kojima i osoba iz političkog života i kriminalnog miljea, zlorabio položaj i ovlasti predsjednika Federacije BiH te na nezakonit način pomilovao, oslodađao od kazni zatvora te brisao iz kaznene evidencije osobe osuđene na različite zatvorske kazne. Pri tome su mediji navodili da su među pomilovanima bili i ubojice i trgovci drogom.

Živko Budimir uhapšen je u travnju 2013. godine te je pušten nakon jednomjesečnog zadržavanja u pritvoru. On je bio uhapšen na temelju naloga državnog odvjetništva BiH koje je u međuvremenu ovaj slućčaj proslijedilo županijskom državnom odvjetništvu u Sarajevu procjenjujući da nije riječ o kaznenim djelima iz njegova djelokruga.

Kako je najavljeno iz općinskog suda u Sarajevu Budimir i ostali o krivnji će se izjasniti 26. ožujka.

Priredio(la): Index