TUZLARIJE - D O S J E

05.03.2015.
Reakcija organizacija civilnog društva
126 organizacija civilnog društva osuđuju napade na Selvedina ef. Beganovića

Reakcija organizacija civilnog društva na kontinuirane napade na Selvedina ef. Beganovića i njegovu porodicu 126 organizacija civilnog društva osuđuju napade na Selvedina ef. Beganovića i njegovu porodicu i traže od nadležnih organa da im pruže adekvantnu zaštitu. U ime NVO Vijeća BiH( 33 organizacije) i Mreže za izgradnju mira (93 organizacija) želimo da izrazimo duboku zabrinutosti osudimo flagrantno kršenje prava i ugrožavanje sigurnosti velikokladuškog imama Selvedina ef. Beganovića i njegove porodice.

Tuzlarije
Imam Selvedin Beganović


Nakon što je iskazao izuzetnu građansku hrabrost i javno progovorio o vrbovanju mladića i djevojaka iz Bosne i Hercegovina za odlazak na strana ratišta, ef. Beganović je izložen kontinuiranim fizičkim napadima. U posljednjih tri mjeseca ef. Beganović je pretrpio četiri napada. Ne samo da bi to jedan napad trebao biti dovoljan da se ovom čovjeku, građaninu Bosne i Hercegovine, obezbjedi adekvatna zaštita, ovakvi napadi se nastavljaju, a mi još uvijek možemo samo pročitati medijske izvještaje da je i nakon x- tog napada ef. Beganović pukom srećom ostao živ.
Ono što posebno zabrinjava jeste da napadači nisu samo ohrabreni da nastave s ovom praksom, nego da meta nije više samo Selvedin ef. Beganović, nego i njegova porodica, odnosno njegov maloljetni sin.
Ne možemo da se ne upitamo zašto se građaninu Beganoviću i njegovoj porodici ne pruži zaštita i zašto su počinioci ovih nedjela još uvijek na slobodi.
Odlučili smo se da javno reagujemo jer prvenstveno tražimo od nadležnih organa da osiguraju sigurnost porodici Beganović i svima onima koji, kao i on, koriste zagarantovano pravo na slobodu govora.
Selvedin ef. Beganović je progovorio o društvenom fenomenu koji ne pogađa samo zajednicu u kojoj on živi i radi, nego predstavlja problem za cijelu Bosnu i Hercegovinu. Mnogi građani i građanke Bosne i Hercegovine, bez obzira na vjersku ili etničku pripadnost, dijele mišljenje i zabrinutost koju je ef. Beganović javno iznio. Ono što se danas dešava građaninu Beganoviću može se desiti bilo kome ko se odluči na javni istup protiv vrbovanja i odlaska bosanskohercegovačkih građana i građanki na strana ratišta.
Mi kao predstavnici organizacija, odnosno mreža, koje se zalažu za poštovanje ljudskih prava i sloboda i koji se zalažemo za mir i rješavanje bilo kakvih konflika ta dijalogom, također se protivimo ovoj praksi i podržavamo ef. Beganovića i sve one koji javno govore o ovom problem

Priredio(la):