TUZLARIJE - D O S J E

22.03.2015.
Lale Akgün, njemačka političarka:
Ugledajmo se na islam u BiH
Lale Akgün je njemačka političarka turskog porijekla. Od 2002. do 2009 je bila poslanik u njemačkom parlamentu, Bundestagu.

Tuzlarije


Deutsche Welle: Gospođo Akgün, godinama se zalažete za jednu vrstu liberalnog islama. Da li to znači da je potrebna modernizacija islama?

Lale Akgün: Želim islam koji ide u korak s vremenom. Želim jedan reformisani islam. Liberalni muslimani su oni muslimani koji su otvoreni za promjene, koji gledaju naprijed. Želim islam u kojem se poštuju ljudska prava i u kojem su žene i muškarci ravnopravni. Zalažem se za islam u kojem žena može biti imam i predvoditi vjernike na molitvi”.

Deutsche Welle: Često se čuje da je Njemačkoj, ali i Evropi potreban islam kakav se praktikuje u BiH?

Lale Akgün: Da to je tačno. Uvijek smo govorili da je bosanski islam za nas uzor. Međutim, moram priznati da sam prilikom moje posljednje posjete BiH primijetila da Saudijska Arabija ima sve veći uticaj na bosanski islam. Izgradnja džamija se promijenila. Međutim, imam još jedan lijep primjer koji je u vezi s bosanskim islamom i izgradnjom džamija. Po mom mišljenju prilikom izgradnje džamija se treba obratiti pažnja na, tako da kažem, kulturne uslove. Za mene su bosanske džamije uvijek bile dobar primjer kako su se ujedinili religija i kultura. Oduvijek sam želila da se džamije u Njemačkoj bar na sličan način grade kao u BiH.

Deutsche Welle: Bez obzira što Bosna i Hercegovina njeguje takav islam, često smo svjedoci različitih izvještaja u kojim se navodi da je BiH jedan od regrutnih centara za radikalne grupe i da vehabijski pokret ima sve veći uticaj. Kakva su vaša iskustva?

Lale Akgün: Često sam bila u Bosni. Za mene se Bosna uvijek dokazivala kroz liberalni islam. Znate li zašto? Zašto što bosanski islam već stotinama godina živi s drugim religijama. Kada ste u Sarajevu u isto vrijeme čujete glas mujezina i zvona s crkve. Tu su i franjevci. U BiH mnoge vjerske zajednice žive zajedno. Zbog toga je možda bosanski islam bio malo drugačiji. Rekla bih da se bosanski islam uspio otrgnuti od maglovitog kruga arapske kulture. Religija ne mora po svaku cijenu biti vezana za kulturu. Bosanski islam se spojio sa bosanskom kulturom, sa evropskom kulturom. Zbog toga je on poseban. Za nas u Njemačkoj je važno da kažemo da smo muslimani i da želimo živjeti islam, ali ne želimo ostati u arapskoj kulturi.

Deutsche Welle: Da li to znači da je potrebna modernizacija islama?

Lale Akgün: Kao što sam rekla, mislim da islam mora ići u korak s vremenom. To mora biti islam koji odgovara mladim ljudima. Ljudi u Njemačkoj, ali u cijelom svijetu istovremno žele dvije stvari: žele biti muslimani i živjeti u današnjici. U jednom ranijem intervjuu sam rekla da modernizacija islama neće dovesti do stvaranja paralelnog društva. Naime, paralelna društva uopšte ne možemo prihvatiti, ona su kontraproduktivna. Ali, nesmijemo zaboraviti da je isto tako kontraproduktivno ako pomislimo da su svi muslimani jedno društvo.

Priredio(la): Deutsche Welle