TUZLARIJE - D O S J E

10.04.2015.
Premijer FBiH:
Tuzlanski kanton u najtežoj situaciji u FBiH
Tuzlarije


Delegacija Vlade Federacije BiH, predvođena premijerom Fadilom Novalićem, posjetila je danas Tuzlanski kanton (TK), gdje je s kantonalnim premijerom Begom Gutićem i ministrima razgovaral o stanju u privredi na podučju tog kantona.

“Ovo je moj kanton, ali to nije razlog zašto je moja prva posjeta baš ovom kantonu. Razlog je mnogo teži, zato što se TK već duže vrijeme nalazi u jednoj veoma problematičnoj situaciji, tačnije najtežoj u Federaciji BiH. Ne gledajući na veliki potencijal koji ima, makroekonomski pokazatelji za TK su negativni. To je kanton koji ima 99.000 nezaposlenih”, rekao je Novalić nakon sastanka s delegacijom Vlade TK.

On je naglasio da je Federalna vlada svjesna tih problema, kao i činjenice da moraju naći način kako da pomognu TK.

Na sastanku je razgovarano o rješavanju problema preduzeća kao što su “Dita“, “Konjuh“ i Tvornica transportnih uređaja (TTU), a premijer Novalić je naglasio da to ne može biti jedinstveno rješenje te da svaka od firmi ima poseban problem, i po dugu i po kapitalu i po mogućnosti da se ponovo vrati na tržište.“Činjenica je da šansu ima TTU, jer nije potpuno prestao raditi. On se može podići, kao i ‘Dita’ jer je funkcionalna zbog odnosa dugova i kapitala. Ono što danas vidimo je da tvornica obuće ‘Aida’ nema takvu šansu. Rješenje za navedene firme vidimo u mogućnosti kroz stečaj, u jednom slučaju bi to bilo stečajno restrukturiranje, a u drugom bi to bila stečajna likvidacija. Vlada Federacije BiH će pomoći i u izmjeni propisa u tim stečajnim radnjama koje bi trebale biti efikasnije”, rekao je Novalić.

On naglašava da će se nastojati postići da stečajni proces traje što kraće, te da to bude riješeno u roku šest mjeseci.

Ocijenio je i da je postojeći Zakon o radu nefleksibilan, te da će nastojati da se pozabave i rješavanjem tih problema.

Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić izjavio je da su članovi Vlade TK na sastanku stavili akcenat na probleme u privredi i uvezivanje radnog staža radnicima, te na Zakon o stečaju.

“Očekujemo od Vlade Federacije BiH da obezbijedi finansijski aranžman, kada je u pitanju uvezivanje radnog staža za radnike TK. To je zajednički posao obje vlade i nastojat ćemo da taj posao obavimo što brže i što efektnije”, zaključio je Gutić.

U toku je sastanak premijera Novalića s predstavnicima uprava i sindikata nekoliko firmi s područja ovog kantona.

Priredio(la): BHRT